Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Biden pred voľbami vyzval Američanov, aby bránili demokraciu: Trump chystá veľké vyhlásenie

Joe Biden počas návštevy Marylandu Zobraziť galériu (5)
Joe Biden počas návštevy Marylandu (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden pred utorkovými voľbami do oboch komôr Kongresu varoval, že víťazstvo republikánov by mohlo oslabiť demokratické inštitúcie krajiny a zmariť mnohé úspechy jeho vlády.

"Cítime v kostiach, že naša demokracia je ohrozená a vieme, že toto je vaša chvíľa na jej obranu," povedal Biden pred jasajúcim davom na pôde univerzity v meste Bowie neďaleko Washingtonu. "Moc je vo vašich rukách," dodal. Podľa predpovedí nestranných analytikov republikáni majú potenciál dosiahnuť v kongresových voľbách úspechy a ovládnuť nielen Snemovňu reprezentantov, ale aj Senát.

Aj keby republikáni podľa AFP získali kontrolu iba nad Snemovňou reprezentantov, zmarilo by to Bidenovu legislatívnu agendu na posledné dva roky jeho prvého funkčného obdobia a potenciálne by to mohlo viesť k oslabeniu podpory Washingtonu Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii.

Trump chystá veľké vyhlásenie

Bývalý prezident Donald Trump v pondelok pred svojimi podporovateľmi na zhromaždení v meste Vandalia v americkom štáte Ohio oznámil, že v utorok 15. novembra plánuje na Floride urobiť "veľké vyhlásenie". 

Joe Biden počas návštevy Marylandu
Zobraziť galériu (5)
Joe Biden počas návštevy Marylandu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Ako pripomenula agentúra AP, Trump minulý štvrtok jasne naznačil, že by sa mohol opätovne uchádzať o post šéfa Bieleho domu. Na mítingu v americkom štáte Iowa vtedy povedal, že v roku 2024 bude "veľmi pravdepodobne znova" kandidovať.

Američania si budú v utorok 8. novembra voliť všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov a 35 zo 100 členov Senátu. V niektorých štátoch sa budú konať aj regionálne voľby či voľby guvernérov.

Trump zrejme oznámi kandidatúru na prezidenta

Bývalý americký prezident Donald Trump naznačil, že na budúci týždeň by mohol oznámiť, či bude v roku 2024 opäť kandidovať na post šéfa Bieleho domu. Na pondelňajšom predvolebnom mítingu v štáte Ohio povedal, že 15. novembra bude mať "veľmi dôležité oznámenie". Týždenný odklad oznámenia zdôvodnil Trump slovami: "Nechceme, aby niečo odviedlo pozornosť od dôležitosti zajtrajška".

Podľa DPA tým narážal na utorňajšie voľby do Kongresu USA, ktoré sa konajú v polovici funkčného obdobia demokratického prezidenta Joea Bidena a voliči v nich rozhodnú o novom zložení Snemovne reprezentantov a časti Senátu a zvolia aj viacero guvernérov. Prieskumy naznačujú, že demokrati zreje prídu o väčšinu v Snemovni reprezentantov

Dôležité oznámenie urobí Trump vo svojom sídle Mar-a-Lago na Floride. DPA poznamenala, že na pondelňajšom mítingu v mestečku Vandalia Trump opäť zopakoval svoje nepravdivé tvrdenie, že súčasný prezident Joe Biden vyhral voľby v novembri 2020 podvodom.

Trump v súčasnosti čelí sérii vyšetrovaní, ktoré by mohli viesť až k obvineniam. Vyšetrovatelia skúmajú stovky dokumentov klasifikovaných ako tajné, ktoré FBI zhabal v jeho sídle Mar-a-Lago. Na federálnej úrovni i na úrovni jednotlivých štátov prebieha tiež vyšetrovanie jeho úsilia o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb v roku 2020, pripomína agentúra AP.

V USA sa začalo hlasovanie vo voľbách do Kongresu 

Voliči v štátoch na východnom pobreží Spojených štátov začali v utorok od 06.00 h miestneho času (12.00 h SEČ) hlasovať vo voľbách do Snemovne reprezentantov a Senátu. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá spresnila, že viac ako 40 miliónov ľudí odovzdalo svoj hlas už v predstihu.

AFP pripomenula, že republikáni sa v týchto voľbách usilujú získať v Kongrese väčšinu, ktorá by paralyzovala agendu demokratického prezidenta Joea Bidena na nasledujúce dva roky a pripravila potenciálnemu kandidátovi republikánov Donaldovi Trumpovi návrat do Bieleho domu.

V niektorých štátoch sa budú konať aj regionálne voľby či voľby guvernérov. Tieto voľby sa v USA označujú za midterms election, pretože sa konajú v polovici štyri roky trvajúceho funkčného obdobia prezidenta.
 

Viac o téme: VoľbyUSAKongresJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu