Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zábery zachytávajú katastrofu so 135 obeťami: Záznam ukazuje pád visutého mosta v Indii

Kamera zachytila osudný okamih. Zobraziť galériu (2)
Kamera zachytila osudný okamih. (Zdroj: Youtube/Reuters)

NAÍ DILLÍ - Viac ako 130 ľudí zomrelo a desiatky ďalších utrpeli zranenia, keď sa v nedeľu večer zrútil 230 metrov dlhý visutý most na západe Indie. Záznamy z monitorovacej kamery teraz ukazujú moment, keď sa pretrhli laná mosta pre chodcov a ten sa zrútil.

Video ukazuje, ako krátko pred zrútením množstvo ľudí skákalo a hojdalo sa na moste, ktorý bol široký len 1,25 metra. Očitý svedok pre miestnu televíznu stanicu NDTV povedal, že most sa tak kýval, že človek nemohol stáť bez toho, aby sa nedržal. So svojou rodinou ho preto rýchlo opustili. Podľa neho sa dav nikto nesnažil usmerňovať.

Video nie je vhodné pre deti a ľudí s citlivou povahou

Z rieky sa podarilo zachrániť viac ako 170 ľudí

Väčšinu obetí tvorili ženy, deti a starší ľudia. Najmenej 177 ľudí sa podarilo zachrániť pred prúdom rieky Machchhu. Obrázky a videá ukazujú, že veľa ľudí vo vode sa drží častí mosta, kričia a záchranné tímy na člnoch prichádzajú k nim. Veľa Indov nevie plávať.

Nehoda sa stala v Morbi v štáte Gudžarát. Most pochádza z 19. storočia, keď bola India britskou kolóniou. Miestne úrady na svojej webovej stránke nazývajú most „zázrakom inžinierstva“. V čase výstavby bola použitá najnovšia technológia, ktorá bola v tom čase v Európe dostupná.

Otvorený len pred pár dňami po rekonštrukcii

Len minulý týždeň most pre peších po mesiacoch rekonštrukčných prác opäť otvorila súkromná spoločnosť. Bol obľúbený aj u miestnych turistov. V nedeľu prilákala obzvlášť veľký počet návštevníkov vzhľadom na niektoré dôležité dni hinduistického festivalu. Okrem iného sa oslavoval festival Chhath Puja, na ktorom sa uctieva slnečné božstvo. Veľa ľudí malo slávnostnú náladu.

Zábery zachytávajú katastrofu so
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Rajesh Ambaliya)

Príliš veľa ľudí na moste súčasne?

Zatiaľ nie je jasné, prečo sa most zrútil - vyhlásili príslušné vyšetrovanie. V médiách sa uvádzalo, že stavba nemusela vydržať záťaž množstva ľudí. Denník Hindustan Times uviedol, že na moste bolo podstatne viac ľudí, ako si kúpilo vstupenky. Ochranka ich nedokázala zastaviť.

Viac o téme: MostObeteZrútenieIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu