Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Desiatky krajín vyjadrili nespokojnosť s porušovaním ľudských práv v Číne

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/Zhang Ling/Xinhua via AP)

NEW YORK - Päťdesiat krajín v pondelok na pôde Rady pre ľudské práva OSN vyjadrilo znepokojenie v spojitosti s prípadmi porušovania ľudských práv Ujgurov a ďalších prevažne moslimských menšín v čínskom regióne Sin-ťiang. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) v auguste zverejnil správu o regióne Sin-ťiang, v ktorej uvádza možné zločiny proti ľudskosti voči Ujgurom a ďalším menšinám. Peking tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že bojuje proti terorizmu v tomto regióne a usiluje sa o jeho rozvoj.

Krajiny vyzvali Peking, aby zaviedol do platnosti odporúčania tejto správy

"Takéto závažné a systematické prípady porušovania ľudských práv nemôžu byť zdôvodnené bojom proti terorizmu," uviedli krajiny vo vyhlásení. Signatári, medzi ktorými sú Británia, Francúzsko, Japonsko, Izrael, Turecko USA i Česká republika a Slovensko, vyjadrili znepokojenie nad tým, že Čína o zisteniach správy OHCHR odmieta rokovať. Krajiny vyzvali Peking, aby zaviedol do platnosti odporúčania tejto správy. Medzi ne patria podniknutie primeraných krokov s cieľom prepustiť svojvoľne zadržané osoby či umožnenie bezpečného spojenia a opätovného zjednotenia rozdelených rodín.

Intenzívny nátlak zo strany Pekingu

Rada OSN pre ľudské práva sa začiatkom októbra rozhodla, že sa nebude zaoberať tvrdeniami o prenasledovaní Ujgurov a ďalších menšín v čínskej provincii Sin-ťiang. Urobila tak po intenzívnom nátlaku zo strany Pekingu. Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v pondelok požiadala Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva, aby sa opätovne pokúsil čo najskôr otvoriť diskusiu o tomto prenasledovaní.

Viac o téme: Ľudské právaPorušovanieČínaOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu