Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoštyridsiaty deviaty (31. október 2022)

Na snímke je ukrajinská armáda
Na snímke je ukrajinská armáda (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

KYJEV - Rusko v sobotu pozastavilo svoju účasť na dohode o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských čiernomorských prístavov v dôsledku dronového útoku na ruské plavidlá na Kryme. Momentálne znemožňuje pohyb 218 lodiam. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

249. deň vojny na Ukrajine

249. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:08 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) začala na Ukrajine nezávislé overovanie ruských tvrdení o tom, že Kyjev pripravuje použitie tzv. "špinavej bomby". Inšpektori MAAE už "začali - a čoskoro sa skončia "verifikačné aktivity v dvoch lokalitách na Ukrajine," uvádza sa vo vyhlásení tejto dozornej jadrovej agentúry OSN. Inšpekcie sa konajú na základe písomnej žiadosti ukrajinskej vlády a verejne ich požadoval aj šéf Kremľa Vladimir Putin, píše agentúra AFP.

21:57 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok vyzval Ukrajinu, aby zaistila bezpečnosť námornej prepravy v Čiernom mori. Stalo sa tak po tom, čo Moskva cez víkend pozastavila svoju účasť na dohode o vývoze ukrajinského obilia cez more. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

"Ukrajina sa musí zaručiť, že civilné plavidlá nebudú v ohrození," povedal Putin na tlačovej konferencii. Ukrajinu zároveň obvinil, že námorný koridor na prepravu obilia v sobotu zneužila na dronový útok proti ruskej Čiernomorskej flotile na námornej základni v Sevastopole a "ohrozila tak naše lode a civilné plavidlá".

21:04 Rusko žiada od Ukrajiny záruky, že nebude dohodnutý koridor na vývoz obilia využívať na vojenské ciele. Spojené štáty označili požiadavky Moskvy za vydieranie, ktoré sa deje na úkor chudobných rozvojových krajín, informuje agentúra AFP. "Nie je možné hovoriť o garanciách bezpečnosti žiadnych objektov v danej oblasti, až pokým Ukrajina neprijme ďalšie záväzky, že nebude využívať túto trasu (obilný koridor) na vojenské ciele," uviedlo ruské ministerstvo obrany na aplikácií Telegram.

21:00 Moldavsko vyhlásilo v pondelok nemenovaného zamestnanca ruského veľvyslanectva v Kišiňove za nežiaducu osobu a nariadilo mu opustiť krajinu. Oznámilo to tamojšie ministerstvo zahraničných vecí s tým, že o rozhodnutí už upovedomilo ruského veľvyslanca. TASR o tom informuje na základe správ stanice CNN a agentúry Reuters.

20:25 Britský minister zahraničných vecí James Cleverly v pondelok prisľúbil Ukrajine pomoc pri oprave energetickej infraštruktúry, ktorú v pondelok ráno poškodili ruské raketové útoky. Informuje o tom TASR na základe správ britskej televízie BBC a denníka The Guardian.

20:10 Bielorusko údajne plánuje vytvoriť spoločné vojenské výcvikové centrá s Ruskom. Informuje o tom v pondelok agentúra Reuters odvolávajúca sa na správu, ktorú na platforme Telegram zverejnil kanál blízky bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, píše TASR. Prezident podľa týchto informácií údajne podpísal dekrét, ktorým schválil návrh dohody na zriadenie výcvikových centier v spolupráci s Ruskom, pričom o samotnej dohode sa má ešte diskutovať.

20:07 Vysokopostavený predstaviteľ OSN v pondelok odmietol ruské tvrdenia o tom, že do sobotňajšieho dronového útoku na anektovanom Kryme bola zapletená aj civilná loď určená na prepravu obilia. Vyjadril sa tak na pondelkovom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku, píše agentúra AFP.

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths okrem toho uviedol, že v čase sobotňajšieho útoku na sevastopolský prístav sa v bezpečnom koridore určenom na vývoz ukrajinského obilia žiadna takáto loď nenachádzala.

18:46 Moldavsko v pondelok "dôrazne odsúdilo" ruské raketové útoky na ukrajinské mestá. Tamojšie ministerstvo zahraničných vecí sa takto podľa stanice BBC vyjadrilo po tom, ako na dedinu na severe Moldavska dopadla ruská raketa zostrelená ukrajinskou protivzdušnou obranou, píše TASR.

V dedine Naslavcea, ktorá leží neďaleko ukrajinských hraníc, porozbíjala zostrelená raketa okná na viacerých domoch. K nijakým obetiam na životoch ani zraneniam však pri incidente nedošlo, informovalo moldavské ministerstvo vnútra.

18:25 Približne 270.000 odberných miest v Kyjeve je naďalej bez elektriny a 40 percent spotrebiteľov ostáva odpojených od dodávok vody v dôsledku ranných raketových útokov ruskej armády. Informuje o tom TASR na základe správy americkej televízie CNN, odvolávajúcej sa na starostu Kyjeva Vitalija Klička. Bezprostredne po útokoch bolo bez vody 80 percent Kyjeva a 350.000 odberných miest ostalo bez elektriny.

18:19 Francúzsko sa v spolupráci s ďalšími členskými krajinami EÚ snaží zabezpečiť vývoz obilia z Ukrajiny po súši. Povedal to v pondelok francúzsky minister poľnohospodárstva Marc Fesneau v reakcii na rozhodnutie Ruska pozastaviť platnosť dohody o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. Informuje o tom TASR podľa správy stanice BBC.

15:23 Ruská armáda v pondelok zasiahla "vysoko presnými útokmi" zo vzduchu aj z mora ciele ukrajinského vojenského velenia a energetickú infraštruktúru. Vyhlásilo to ruské ministerstvo obrany, na ktoré sa vo svojich správach odvoláva britská stanica BBC a denník The Guardian, informuje TASR. "Všetky vytýčené ciele boli zneutralizované," tvrdí ruské ministerstvo.      

14:24 Pokračovanie v presadzovaní dohody o vývoze ukrajinského obilia cez bezpečné námorné koridory bez účasti Ruska je "nebezpečné". Vyhlásil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Za podmienok, že Rusko hovorí o tom, že je nemožné garantovať bezpečnosť plavenia sa v týchto oblastiach, môže byť takáto dohoda len ťažko uskutočniteľná," uviedol Peskov. Dodal, že predĺžením dohody bez súhlasu Ruska sa stane jej plnenie "riskantnejším a nebezpečnejším".

14:15 Guvernér Krymského polostrova, anektovaného Ruskou federáciou v roku 2014, oznámil vlnu znárodňovania majetku organizácií a jednotlivcov napojených na ukrajinské úrady. V pondelok o tom informovala webová stránka britského denníka The Guardian, ktorá citovala zo správy ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti.

13:48 Rusko poškodzuje 18 kritických miest civilnej infraštruktúry. 31. októbra ruské rakety a drony zasiahli 10 ukrajinských regiónov a poškodili 18 budov, z ktorých väčšina je súčasťou ukrajinského energetického systému, uviedol premiér Denys Šhmyhal.

13:17 V dôsledku ranného ostreľovania okupantmi bolo podľa premiéra Denysa Šmyhala poškodených 18 zariadení (väčšina z nich energetických zariadení) v 10 regiónoch Ukrajiny.

12:31 Rusko podľa ukrajinskej armády použilo riadené strely Kh-101/Kh-555, ktoré ich odpálilo zo severu Kaspického mora az Rostovskej oblasti.

12:26 Ukrajina dnes zostrelila 44 ruských rakiet odpálených na Ukrajinu. Ukrajinské letectvo zostrelilo 44 z 50 rakiet, ktoré ruskí vojaci vypálili na zariadenia kritickej infraštruktúry po celej Ukrajine ráno 31. októbra. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

12:11 Mnoho z "niekoľkých tisícov" novomobilizovaných vojakov, ktorých Rusko v posledných týždňoch nasadilo na frontovú líniu na Ukrajine, je "zle vyzbrojených", tvrdia analytici britskej vojenskej tajnej služby v pondelkovej správe. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

11:55 Rusko bude pravdepodobne pokračovať v konvenčných vojenských operáciách na Ukrajine aj v roku 2023 namiesto toho, aby sa uchýlilo k použitiu taktických jadrových zbraní alebo obmedzilo ciele svojej invázie v snahe o zastavenie bojov. V novom hodnotení situácie to v noci na pondelok uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

10:58 Dnes zavedú núdzové odstávky elektriny na Ukrajine. Po masovom útoku Ruska na zariadenia energetického systému vláda zavedie núdzové odstávky elektriny na celej Ukrajine, uviedol zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenková.

10:37 Podľa ukrajinských vzdušných síl Rusko dnes ráno vypálilo na Ukrajinu 55 rakiet. Niektoré z nich zasiahli miesta energetickej infraštruktúry vrátane Kirovohradu, Černovských oblastí a Kyjeva. Na obec na severe Moldavska spadol v pondelok ruský dron zostrelený ukrajinskou armádou. Oznámila to moldavská vláda s tým, že obete zatiaľ nehlásili. Informuje o tom agentúra AFP.

9:56 Česká vláda na čele s premiérom Petrom Fialom dorazila do Kyjeva. S ukrajinskou vládou chce rokovať o povojnovej obnove či vojnových utečencoch v Česku, informuje o tom spravodajská stanica ČT24.

9:30 Dve nákladné lode naložené obilninami a ďalšími poľnohospodárskymi produktmi vyplávali v pondelok z ukrajinských prístavov, uvádza sa na webovej stránke námornej dopravy MarineTraffic. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

9:11 Rusko zaútočilo na energetickú infraštruktúru v Černoviciach, Kirovohradskej oblasti, Záporoží. Ruské sily zaútočili na kritickú infraštruktúru v Záporoží ráno 31. októbra, čo spôsobilo výpadky elektriny v meste, uviedol úradujúci starosta Záporoží Anatolij Kurtiev.

Guvernér Kirovohradskej oblasti Andrij Raikovych a gubernátor Černovskej oblasti Ruslan Zaparaniuk tiež informovali o štrajkoch na energetických zariadeniach vo svojich regiónoch. Informácie o obetiach a škodách sa spresňujú.

9:07 Cena pšenice sa na začiatku nového týždňa zvýšila o viac než 5 % a dostala sa na 2-týždňové maximum. Dôvodom je ruské pozastavenie dohody o vývoze obilia z ukrajinských prístavov, čo podporilo obavy týkajúce sa globálnych dodávok. Cena kukurice vzrástla o 2 %. Informuje o tom agentúra Reuters.

8:57 Rusko hodlá stiahnuť z Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny svoje ťažké delostrelectvo, pričom má zrejme v úmysle tieto jednotky presunúť do iných častí frontovej línie, domnieva sa generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Informuje o tom na základe správy denník The Guardian. 

8:40 Rusko zasiahlo lokality energetickej infraštruktúry v Kyjeve, v niekoľkých štvrtiach vypadlo prúd. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko uviedol, že ruské sily zasiahli 31. októbra ráno lokality energetickej infraštruktúry, čo spôsobilo výpadky dodávok elektriny a vody vo viacerých okresoch. Elektráreň, ktorá je zodpovedná za približne 350 000 bytov v Kyjeve, bola poškodená, uvádza Kličko.

8:34 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a jeho čínsky náprotivok Wang I v nedeľnom telefonáte diskutovali o súperení medzi oboma superveľmocami a o vojne, ktorú vedie Rusko na Ukrajine. Šéfovia diplomacií USA a Číny hovorili o potrebe "zodpovedne viesť súperenie" medzi oboma krajinami, uviedol Blinken na sociálnej sieti Twitter. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na americký rezort diplomacie.

7:50 V Kyjeve bolo počuť niekoľko výbuchov. Začiatkom 31. októbra bolo v Kyjeve a Kyjevskej oblasti počuť približne 7 až 8 výbuchov. Príčina výbuchov v súčasnosti nie je známa. Informuje portál The Kyiv Independent.

07:39 Výbuchy hlásené v Charkove, náletové sirény sú zapnuté po celej krajine. Starosta Charkova Ihor Terekhov uviedol, že Rusko "zasiahlo zariadenie kritickej infraštruktúry v meste". Správa Čerkaskej oblasti tiež oznámila, že bola zasiahnutá lokalita kritickej infraštruktúry v regióne. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

06:13 Rusko pozastavilo svoju účasť na inšpekciách nákladných lodí s ukrajinským obilím, oznámilo v nedeľu Spoločné koordinačné centrum (JCC) v Istanbule. Moskva tento krok oznámila deň po tom, čo pozastavila svoju účasť na dohode o vývoze obilia z ukrajinských prístavov. Informuje o tom agentúra AFP.

Ukrajina tvrdí, že Rusko pozastavením dohody aktuálne blokuje 218 lodí. Agentúra Reuters píše, že OSN, Turecko a Ukrajina sa v nedeľu dohodli, že v pondelok umožnia presun 16 plavidiel, ktoré sa momentálne nachádzajú v tureckých vodách. Tri delegácie sa podľa JCC tiež dohodli na tom, že zaistia inšpekciu 40 odchádzajúcich lodí. Ruská delegácie bola o oboch plánoch informovaná, dodalo JCC.

Ukrajina požaduje pred začatím akýchkoľvek rokovaní s Moskvou stiahnutie vojakov

Rusko musí pred začatím akýchkoľvek rokovaní stiahnuť všetky svoje vojenské jednotky z ukrajinského územia, uviedlo v nedeľu ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na opätovné ponuky Moskvy na rozhovory s Kyjevom. Informuje o tom agentúra DPA.

"Jediným realistickým návrhom by bolo okamžité ukončenie ruskej vojny proti Ukrajine a stiahnutie ruských ozbrojených síl z ukrajinského územia," uviedol v nedeľu hovorca ukrajinského rezortu diplomacie Oleh Nikolenko. Reagoval tak na nedávne vyjadrenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý potvrdil ponuku ruského prezidenta Vladimira Putina na rokovania, píše DPA.

Nikolenko povedal, že ak chce Rusko skutočne rokovať, musí prestať s ničením ukrajinskej energetickej infraštruktúr. Dodal, že nikto, kto chce rokovať, by nemal bombardovať na Ukrajine obývané oblasti, mobilizovať 300.000 záložníkov či blokovať vývoz obilia.

Viac o téme: RuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu