Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Manžela Nancy Pelosiovej doma násilne napadli: Útočník je vo väzbe

Nancy Pelosiová Zobraziť galériu (4)
Nancy Pelosiová (Zdroj: SITA/AP Photo/Elaine Thompson)

WASHINGTON - Manžela predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej, Paula Pelosiho, po vlámaní do ich domu v kalifornskom San Franciscu v piatok nadránom "násilne napadli". Oznámil to úrad političky, na ktorý sa v správe odvolala tlačová agentúra Reuters.

"Útočník je vo väzbe a motív jeho útoku sa vyšetruje," uvádza sa v oznámení úradu s dodatkom: "Pána Pelosiho odviezli do nemocnice, kde dostáva špičkovú lekársku starostlivosť, a podľa očakávania sa úplne uzdraví." Demokratická šéfka dolnej komory amerického Kongresu, ktorá je po prezidentovi a viceprezidentke treťou najvyššou predstaviteľkou USA, nebola v čase útoku doma.

Paul Pelosi (82) bol odsúdený za prečin jazdy pod vplyvom alkoholu po tom, čo sa v máji stal účastníkom autonehody, a dostal trest päť dní za mrežami vo väznici v okrese Napa v štáte Kalifornia. Pelosi vlastní v San Franciscu firmu podnikajúcu s nehnuteľnosťami a rizikovým kapitálom.

Útok na dom Pelosiovcov bol cielený, manžela napadli kladivom

Podozrivý, ktorý v piatok nadránom násilne napadol Paula Pelosiho, manžela predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej, sa zameriaval konkrétne na ich dom v kalifornskom meste San Francisco. Útočník sa vlámal do domu, zaútočil na Pelosiho kladivom a surovo ho zbil. Manželka nebola v čase zločinu doma. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na zdroje oboznámené s vyšetrovaním prípadu.

Podľa jedného zdroja útočník po vniknutí do domu kričal "Kde je Nancy?" a následne napadol jej manžela. Pelosi (82) utrpel zranenia na hlave a tele, spôsobené tupou silou, uviedli dvaja ľudia pre AP pod podmienkou anonymity. Útok podľa nich nebol náhodný: útočník sa zameral konkrétne na tento dom a nachádza sa už vo väzbe. Pelosiho odviezli do nemocnice, kde mu lekári ošetrili podliatiny, ťažký opuch a ďalšie zranenia.

Manžela Nancy Pelosiovej doma
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eric Risberg)

Útok sa stal len 11 dní pred voľbami

Hovorca Pelosivej Drew Hammill povedal, že podľa očakávania sa jej manžel úplne zotaví. "Predsedníčka snemovne a jej rodina sú vďační záchranárom a zdravotníkom za pomoc a v týchto chvíľach žiadajú o zachovanie súkromia," napísal Hammill vo vyhlásení. Manželia sú zosobášení 59 rokov, majú päť dospelých detí a mnoho vnúčat. Dom Pelosiovcov sa nachádza v bohatej štvrti Pacific Heights v San Franciscu.

Hoci sú okolnosti útoku zatiaľ nejasné, vyvolal pochybnosti o bezpečí členov Kongresu, ako aj členov ich rodín. Vyhrážky zákonodarcom sú totiž stále intenzívne, aj takmer dva roky po útoku na Kapitol, sídlo Kongresu vo Washingtone. Polícia strážiaca Kapitol vyšetrovala v roku 2021 približne 9600 vyhrážok proti kongresmanom.

Manžela Nancy Pelosiovej doma
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eric Risberg)

Piatkový útok sa stal tiež len 11 dní pred voľbami, keď si Američania budú 8. novembra vyberať novú snemovňu a tretinu Senátu. Medzi Američanmi však vládnu obavy zo zločinnosti a o bezpečie na verejnosti. Prezident USA Joe Biden a zákonodarcovia z oboch politických strán reagovali na piatkový útok šokom a zaželali Pelosimu a jeho rodine všetko dobré. Demokratická šéfka dolnej komory amerického Kongresu je po prezidentovi a viceprezidentke treťou najvyššou predstaviteľkou USA.

Útočníka obvinili z pokusu o vraždu manžela Pelosiovej

Útočník identifikovaný ako David DePape, ktorý v piatok nadránom surovo napadol manžela predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej v ich dome v San Franciscu, hľadal demokratickú líderku. Kričal "Kde je Nancy?" a potom kladivom zaútočil na 82-ročného Paula Pelosiho. Tieto pokriky sú mrazivým pripomenutím skandovania počas útoku na sídlo Kongresu vo Washingtone 6. januára 2021, keď sa tam vzbúrenci pokúsili zastaviť potvrdenie Joea Bidena ako nového prezidenta USA a v chodbách hľadali Peslosiovú, píše tlačová agentúra AP.

"Motív tohto útoku ešte nie je stanovený," povedal v piatok na tlačovom brífingu šéf sanfranciskej polície William Scott. Podozrivým je podľa neho David DePape. Ten sa nachádza vo väzbe pre obvinenia z pokusu o vraždu, napadnutia smrtiacou zbraňou, týrania seniora a ďalších trestných činov. Scott uviedol, že policajti pri kontrole Pelosiho domu spozorovali, že podozrivý udiera Paula Pelosiho kladivom, a útok zastavili. "Naši policajti spozorovali, ako pán Pelosi a podozrivý držia kladivo. Podozrivý vytrhol kladivo pánovi Pelosimu a násilne ho ním napadol. Naši policajti podozrivého chytili, odzbrojili, odviedli do väzby a poskytli mu lekársku pomoc," dodal Scott.

Paul Pelosi
Zobraziť galériu (4)
Paul Pelosi  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, File))

Nie je známe v akom stave sa nachádza

DePape (42) sa vlámal do domu demokratickej šéfky snemovne Pelosiovej v San Franciscu a zaútočil na jej manželka kladivom, keď práve privolaní policajti kontrolovali dom, lebo reagovali na telefonát. Ten prijali o 02.27 h miestneho času. Pelosi (82) utrpel zranenia na hlave a tele, spôsobené tupou silou, uviedli pre AP dva zdroje pod podmienkou anonymity. Pelosiho odviezli do Zuckerbergovej všeobecnej nemocnice v San Franciscu, kde mu lekári ošetrili podliatiny, ťažký opuch a ďalšie zranenia.

Zatiaľ nie je známe, v akom stave sa medzičasom nachádza. Manželia sú zosobášení 59 rokov, majú päť dospelých detí a mnoho vnúčat. Dom Pelosiovcov sa nachádza v bohatej štvrti Pacific Heights v San Franciscu. Pelosi vlastní v San Franciscu firmu podnikajúcu s nehnuteľnosťami a rizikovým kapitálom. Útok už vyvolal pochybnosti o bezpečí členov Kongresu i členov ich rodín. Vyhrážky zákonodarcom sú totiž stále intenzívne, aj takmer dva roky po útoku na Kapitol, sídlo Kongresu vo Washingtone. Polícia strážiaca Kapitol vyšetrovala v roku 2021 približne 9600 vyhrážok proti kongresmanom.

Viac o téme: Nancy PelosiováPaul PelosiNásilný útokPredsedníčka americkej Snemovne reprezentantov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu