Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

VOJNA na Ukrajine Deň dvestoštyridsiaty šiesty (28. október 2022)

Muž drží strelu v Doneckom regióne Zobraziť galériu (5)
Muž drží strelu v Doneckom regióne (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

NEW YORK - Rusko oficiálne požiadalo Bezpečnostnú radu (BR) OSN o začatie medzinárodného vyšetrovania "vojensko-biologických aktivít" Spojených štátov na Ukrajine. Vo štvrtok to oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 246

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 246 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný ONLINE sa končí

21:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer vo videopríhovore povedal, že má pochybnosti o tom, že čiastočná mobilizácia záložníkov v Rusku sa skončila. Slabý výkon ruských síl vo vojne na Ukrajine podľa Zelenského znamená, že ruské vojská budú potrebovať ďalších mužov. "Rusko bude zrejme veľmi skoro potrebovať poslať do vojny novú vlnu ľudí," dodal ukrajinský prezident v príhovore. Informuje o tom portál britskej televíznej stanice Sky News.

21:45 V súvislosti s vojnou na Ukrajine by bolo vhodné použiť model exprezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý bol aplikovaný pri riešení konfliktu na Blízkom východe. Podľa agentúry MTI to v piatok v rámci diskusie Bezpečnostnej rady OSN navrhol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó

21:43 Bielorusko poskytlo Rusku od marca 65 000 metrických ton munície. Podľa bieloruského dozorného orgánu Belarusian Hajun poslal Minsk od marca do Ruska okolo 1940 železničných vozňov s muníciou. Informoval o tom portál Kyiv Independent.

21:22 Obyvateľom Ruskom okupovanej Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny údajne povedali, že sa v nedeľu "automaticky" stanú Rusmi. Uviedol to v piatok Ivan Fedorov, ukrajinský starosta mesta Melitopol, ktoré leží v tejto oblasti. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

20:59 Ruské sily ostreľovali 30 osád po celej Ukrajine. Generálny štáb uviedol, že ruské sily zasiahli osady v Charkove, Donecku, Chersone a Mykolajiv. Rusko odpálilo tri rakety, 14 náletov a 50 útokov z MLRS proti Ukrajine.

20:56 USA poskytnú Ukrajine novú vojenskú pomoc vo výške 275 miliónov dolárov. Nový balík bude obsahovať muníciu pre HIMARS, 125 obrnených vozidiel Humvee, delostrelecké granáty, protitankové systémy, zbrojnú muníciu a 4 satelitné komunikačné antény, uviedla hovorkyňa Pentagonu Sabrina Singhová.

20:54 Britská vláda zavedie zákaz dovozuruského skvapalneného zemného plynu od 1. januára 2023. "Odrezávame Putinovi prostriedky na jeho nezákonnú vojnu," uvádza sa vo vyhlásení. Informoval o tom portál NEXTA.

20:42  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes udelil Prahe v deň českého štátneho sviatku čestný titul Mesto-záchranca, a to za pomoci Ukrajincom a Ukrajine. O prezidentovom dekréte informoval na sociálnych sieťach bývalý ukrajinský veľvyslanec v Prahe Jevhen Perebyjnis, ktorý je teraz námestníkom ukrajinského ministra zahraničia. "Gratulujem, Zlatá Praha, a veľmi pekne ďakujem," napísal diplomat. Informuje o tom ČTK.

18:50 Hillary Clintonová podporila Navaľného a vyzvala svet, aby sa zjednotil a zastavil vojnu na Ukrajine: "Celý svet sa musí spojiť a postaviť sa proti Putinovi. Aby sa skončila jeho agresívna vojna na Ukrajine... Ale nielen vlády musia konať. Alexej Navaľnyj nám ukazuje, ako veľmi sa môže zmeniť jeden statočný muž." Informoval o tom portál NEXTA.

18:19 Ruská invázia na Ukrajinu uvrhla Európu do éry neistoty, uviedol v piatok v prejave nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Zároveň varoval, že prichádzajú ťažké časy. Informuje o tom agentúra Reuters.

17:44 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok oznámil, že tzv. čiastočná mobilizácia v Rusku bola zavŕšená. Na základe septembrového výnosu v rámci nej do armády povolali 300.000 záložníkov. Šojgu o dokončení mobilizácie oficiálne informoval prezidenta Vladimira Putina na stretnutí odvysielanom v štátnej televízii. Informujú o tom agentúry Reuters, AFP a DPA.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

17:05 Niekoľko desiatok Iráncov sa v piatok zhromaždilo v centre ukrajinskej metropoly Kyjev, kde protestovali proti údajnému používaniu iránskych dronov pri ruských útokoch na Ukrajine, ktoré sa zameriavajú predovšetkým na životne dôležitú energetickú infraštruktúru. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

16:09 Kremeľ v piatok potvrdil, že ruský prezident Vladimir Putin bude v pondelok v ruskom čiernomorskom letovisku Soči hostiť lídrov Arménska a Azerbajdžanu. Obe krajiny sa už roky sporia o región Náhorný Karabach. Informovala o tom agentúra AFP. "Z iniciatívy ruskej strany sa 31. októbra v Soči uskutočnia trojstranné rokovania medzi... Putinom, azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom a arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom," uviedol Kremeľ vo vyhlásení

15:49 Rusko posilňuje svoje jednotky v Chersonskej oblasti. Až 1000 zmobilizovaných vojenských osôb sa pripojilo k ruským jednotkám na pravom brehu Chersonskej oblasti. Portál Kyiv Independent o tom informoval generálny štáb.

15:25 Ukrajina zatiaľ zostrelila vyše 300 iránskych samovražedných dronov Šáhid-136, oznámil v piatok na brífingu hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat. Citoval ho portál britského denníka The Guardian. Kamikadze drony sa stali kľúčovou zbraňou Ruska v jeho vojne proti Ukrajine a minulý mesiac ich ruské sily často využívali na útoky na životne dôležitú energetickú infraštruktúru. Irán poprel obvinenia Ukrajiny a Západu, že dodáva tieto drony Rusku. 

13:52 Na budove ministerstva vnútra v Prahe visí česká a ukrajinská vlajka, uprostred sa nachádza vytrácajúca sa podobizeň ruského prezidenta Vladimíra Putina. Má to značiť spojenie vzniku samostatného Československa s poukazom na odhodlanosť brániť demokratické hodnoty zvrchovaného štátu, ktoré vzniklo na základe iniciatívy ministra Víta Rakúšana (STAN) a spolku Dekomunizácie. ČTK to dnes povedal Rakúšanov hovorca Jakub Veinlich.

12:26 Ruský vpád na Ukrajinu spôsobil "epochálny prelom" v nemecko-ruských vzťahoch, ktoré roky formoval sen Michaila Gorbačova o "spoločnom európskom dome", povedal dnes v prejave nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. V ňom zároveň varoval Nemcov, že kvôli vojne prichádzajú ťažké časy, v ktorých musia preukázať svoju odolnosť.

11:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom nočnom videoprejave povedal, že Rusko za posledné dva dni vykonalo vyše 30 útokov drony na ukrajinské územie, 23 bezpilotných strojov sa podľa neho podarilo zostreliť. Zelenskyj hovoril mimoriadne vonku a stál vedľa vraku jedného z bezpilotných lietadiel. Podľa stanice BBC zrejme išlo o lietadlo iránskej výroby Šáhed-136, ktoré podľa Kyjeva Moskva používa vo veľkom na útoky proti civilným cieľom a infraštruktúre.

10:00 Ruské jednotky dokončili evakuáciu civilistov z okupovaného ukrajinského mesta Cherson, na ktorý v rámci protiofenzívy postupujú ukrajinské ozbrojené sily. Vyplynulo to z vyjadrenia gubernátora anektovaného Krymu Sergeja Axionova, ktorý v piatok navštívil Cherson spolu so zástupcom vedúceho ruskej prezidentskej kancelárie Sergejom Kirijenkom. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

9:45 Vojenskú asistenčnú misiu Európskej únie (EUMAM), ktorá bude poskytovať výcvik ukrajinským vojakom, povedie 51-ročný poľský generál Piotr Trytek. Vo štvrtok večer to oznámilo ministerstvo obrany vo Varšave, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters.

9:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prirovnal vo svojom pravidelnom prejave boj svojej krajiny proti Rusku s odporom Ukrajincov voči nacistom počas druhej svetovej vojny. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Rusko podľa neho - ako kedysi nacizmus - sleduje tie isté ciele. "Podoba zla sa zmenila, ale jeho podstata zostala nezmenená," uviedol Zelenskyj vo videopríhovore zverejnenom v noci na piatok.

8:31 Spojené štáty zatiaľ nezaznamenali náznaky, že by prebiehajúce cvičenie ruských strategických síl bolo prípravou na skutočné nasadenie jadrových zbraní. Uviedol to vo štvrtok americký minister obrany Lloyd Austin, informuje agentúra Reuters.

8:22 Americký prezident Joe Biden reagoval skepticky na výrok prezidenta Ruska Vladimíra Putina, že nemá v úmysle použiť na Ukrajine jadrovú zbraň. Napísala to agentúra Reuters. Šéf Kremľa podľa nej vo štvrtkovom prejave uviedol, že Rusko použitím nukleárnych zbraní nehrozilo, ale reagovalo na jadrové "vydieranie" zo strany západných predstaviteľov.

7:15 Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 275 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných amerických činiteľov, podľa ktorých bude tento balík z veľkej časti zameraný na doplnenie munície pre zbraňové systémy, ktoré Kyjev používa pri protiofenzíve proti ruským inváznym silám. Washington novú vojenskú pomoc zrejme oficiálne oznámi dnes.

6:47 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov vo štvrtok oznámil, že pri tohtotýždňovom ukrajinskom ostreľovaní v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny zahynulo 23 čečenských vojakov a ďalších 58 utrpelo zranenia. Uviedol to v príspevku na sociálnej sieti Telegram, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

6:09 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) tento týždeň "nezávisle overí" ruské obvinenia týkajúce sa výroby takzvanej špinavej bomby v dvoch jadrových zariadeniach na Ukrajine. Vo štvrtok to uviedol generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

6:00 Americký prezident Joe Biden nemá záujem o stretnutie so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom počas novembrového summitu skupiny G20. Vo štvrtok to uviedol hovorca americkej prezidentskej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Ruské útoky iránskymi dronmi na civilistov sú desivé, tvrdí Blinken

Ruské útoky iránskymi bezpilotnými lietadlami na Ukrajine sú "desivé", uviedol vo štvrtok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Podľa jeho slov sa budú USA a ich spojenci snažiť zabrániť dodávkam zbraní z Iránu do Ruska. TASR informuje podľa správy agentúry AFP. Rusko používa iránske drony na "zabíjanie ukrajinských civilistov a ničenie infraštruktúry, na ktorú sa Ukrajinci spoliehajú pri výrobe elektriny, vody a tepla", povedal Blinken počas návštevy Kanady. "Je to desivé," dodal.

Šéf amerického rezortu diplomacie prisľúbil, že Kanada a Spojené štáty budú so spojencami a partnermi naďalej spolupracovať, aby odhalili iránske dodávky zbraní pre Moskvu. Dodal, že zároveň chcú Teherán od takéhoto predaja odradiť. Ukrajina a západné krajiny tvrdia, že pri nedávnych útokoch na viaceré ukrajinské mestá použila ruská armáda iránske bezpilotné lietadlá Šáhid-136. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu povedal, že Moskva dosiaľ použila pri útokoch na ukrajinských civilistov a infraštruktúru približne 400 iránskych dronov.

Teherán takéto obvinenia odmieta. "Nedodali sme Rusku žiadne zbrane ani drony na použitie vo vojne proti Ukrajine," uviedol tento týždeň iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján. Irán podľa jeho slov nezostane nestranný, ak sa dokáže, že jeho drony využíva Rusko v bojoch na Ukrajine.

Británia, Francúzsko a Nemecko nedávno požiadali OSN o vyšetrenie záležitosti s tým, že o používaní iránskych bezpilotných lietadiel na Ukrajine existujú "významné dôkazy z otvorených zdrojov".

Rusko vyzvalo OSN na vyšetrovanie vývoja biologických zbraní USA na Ukrajine

Zástupca vysokej predstaviteľky OSN pre odzbrojenie Adedeji Ebo v reakcii na túto žiadosť uviedol, že OSN nevie o žiadnom programe vývoja biologických zbraní na Ukrajine. "Sme si vedomí toho, že Ruská federácia podala oficiálnu sťažnosť... týkajúcu sa obvinení z programov vývoja biologických zbraní na Ukrajine," povedal Ebo. Pripomenul, že vysoká predstaviteľka OSN pre odzbrojenie Izumi Nakamicuová viackrát uviedla, že OSN "nemá poznatky o nijakom programe výroby biologických zbraní na Ukrajine". OSN podľa jeho slov navyše nemá mandát ani technickú kapacitu na takéto vyšetrovanie.

Veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová vo štvrtok Bezpečnostnej rade OSN povedala, že ruské obvinenia o vývoji biologických zbraní na Ukrajine, sú "čisté výmysly" bez predloženia dôkazov. "Napriek tomu musím využiť túto príležitosť a uviesť veci na pravú mieru. Ukrajina nemá program na vývoj biologických zbraní... Spojené štáty nemajú program na vývoj biologických zbraní," dodala.

Viac o téme: RuskoBojex+Volodymyr ZelenskyjVladimir Putin Bašár AsadVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu