Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VOJNA na Ukrajine Deň dvestotridsiaty deviaty (21. október 2022)

Ukrajinskí vojaci v Donetskej oblasti Zobraziť galériu (2)
Ukrajinskí vojaci v Donetskej oblasti (Zdroj: SITA/AP Photo/LIBKOS)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil vo štvrtok Rusko zo zamínovania Kachovskej priehrady v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, ktorú majú pod kontrolou ruské okupačné sily. Informuje o tom agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 239

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 239 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:44 Nemecko odovzdá Ukrajine prvý radarový systém TRML-4D pre protiraketovú obranu Celkovo sa očakáva dodanie štyroch jednotiek.

21:31 Ministerstvá zahraničných vecí Británie, Francúzska a Nemecka v spoločnom liste v piatok vyzvali Organizáciu Spojených národov, aby prešetrila dodávky bezpilotných lietadiel z Iránu do Ruska. Informuje o tom TASR podľa správy americkej televízie CNN. Podľa listu tieto dodávky dronov porušujú rezolúciu Bezpečnostnej rady (BR) OSN zakazujúcu Iránu vývoz a dovoz určitých druhov zbraní.

19:52 Ruské ministerstvo financií použije v prepočte takmer 17 miliárd eur zo štátneho Fondu národného bohatstva na krytie tohtoročného rozpočtového deficitu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

19:41 Bieloruský líder Alexandr Lukašenko v piatok vyhlásil, že jeho krajina sa neplánuje zapojiť do konfliktu na Ukrajine. Bielorusko podľa neho žiadnu vojnu nepotrebuje, informovala agentúra AFP, na ktorú sa odvoláva TASR.  "Nikam sa nechystáme. Žiadnu vojnu tu dnes nemáme. A žiadnu ani nepotrebujeme," vyhlásil Lukašenko počas inšpekcie dronov bieloruskej výroby vo vojenskom stredisku na západe krajiny.

19:02 Ruské raketové útoky od 10. októbra zasiahli najmenej polovicu výrobnej kapacity ukrajinských teplární, avšak nie všetky prestali pracovať úplne, povedal v piatok ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko. TASR správu prevzala z britského denníka The Guardian.

18:51 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ vyzval v piatok na rozmiestnenie medzinárodnej monitorovacej misie pri Kachovskej priehrade ležiacej v Chersonskej oblasti. Kyjev totiž obvinil Moskvu, že sa pripravuje vyhodiť ju do vzduchu, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. "Vyzývame OSN, EÚ i ďalšie organizácie, aby vyslali na Kachovskú vodnú elektráreň medzinárodnú monitorovaciu misiu," uviedol Šmyhaľ na zasadaní vlády v Kyjeve.

18:14 Ukrajina vyzýva OSN a EÚ, aby vyslali pozorovateľov do vodnej elektrárne Kachovka.

17:31 Dvaja novinári a dve ďalšie osoby zahynuli počas nočného ukrajinského raketového útoku na most v Rusmi okupovanom ukrajinskom meste Cherson, uviedol v piatok pre ruskú štátnu televíziu námestník šéfa ruskej komisie pre rozvoj informačnej spoločnosti Alexandr Maľkevič. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

17:03 Od Veľkej Británie ani jej západných spojencov Rusko neočakáva "politickú rozvahu". Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov to uviedol deň po tom, čo z postu premiérky a líderky britskej Konzervatívnej strany odstúpila Liz Trussová. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Od nikoho zo Západu nemôžeme teraz očakávať porozumenie či politickú rozvahu... Najmä nie od Británie, kde si šéfa výkonnej moci nevolia sami občania," povedal Peskov. Reagoval tak na informáciu, že bývalý britský premiér Boris Johnson by sa po Trussovej odstúpení mohol opätovne uchádzať o post predsedu vlády.

16:32 Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v piatok oznámila, že ukrajinská armáda oslobodila spod ruskej okupácie 88 miest a obcí v Chersonskej oblasti na juhu krajiny, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. "Chersonská oblasť: 88 obcí oslobodených," uviedol na sociálnych sieťach námestník šéfa úradu ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko.

16:17 Slovensko na rokovaniach šéfov vlád a štátov v Bruseli podporilo plány ďalšej pomoci EÚ pre Ukrajinu, ktorá je vystavená ruskej agresii a jej následkom. Podľa spravodajcu TASR to v piatok po skončení dvojdňového summitu EÚ v Bruseli uviedol premiér SR Eduard Heger (OĽANO).

Eduard Heger prichádza na dvojdňový mimoriadny summit prezidentov a premiérov krajín Európskej únie
Zobraziť galériu (2)
Eduard Heger prichádza na dvojdňový mimoriadny summit prezidentov a premiérov krajín Európskej únie  (Zdroj: TASR/AP)

Heger upozornil, že finančná pomoc pre Ukrajinu je aj bezpečnostným záujmom Slovenska, rovnako ako je to záujmom EÚ. "Hovorili sme jasne o ďalšej podpore – humanitárnej, finančnej a vojenskej," spresnil premiér.

16:07 Ukrajinská armáda v piatok vyzvala obyvateľov Bieloruska, spojenca Moskvy, aby sa nezúčastňovali na "špinavej vojne" proti Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Vyzývame všetkých občanov Bieloruska, aby neposlúchali nariadenia svojej vlády na účasť vo vojne proti Ukrajine", uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom v Kyjeve.

16:05 Takmer na celom území Ukrajiny je vyhlásený letecký poplach.

15:37 Európska únia plánuje dávať Ukrajine na budúci rok 1,5 miliardy eur mesačne. Potvrdila to v piatok na záver summitu EÚ v Bruseli predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Informuje o tom TASR na základe správ agentúry AFP a magazínu Politico.

14:57 Námestník proruského gubernátora Chersonskej oblasti Kirill Stremousov v piatok poprel tvrdenie, že Rusko zamínovalo Kachovskú priehradu na rieke Dneper na juhu Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ruská agentúra RIA Novosti citovala Stremousova, ktorý poprel tvrdenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten predtým uviedol, že Rusko plánuje priehradu vyhodiť do vzduchu. Stremousov toto tvrdenie označil za "nepravdivé".

14:45 Bezpečnostná služba Ukrajiny zadržala ruského agenta priamo počas stretnutia so starostom Mykolajiva Senkevičom. Ukázalo sa, že je to vedúci komunálneho podniku "Mykolaiv Ritual Service".

14:10 Bytový dom v Záporoží, ktorý útočníci zničili.

13:03 Kremeľ v piatok odsúdil zatknutie dvoch ruských občanov na žiadosť Spojených štátov za údajné obchádzanie sankcií a nezákonný predaj americkej vojenskej technológií ruským zbrojárskym spoločnostiam. Vyplýva to z vyjadrenia kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova, informuje TASR podľa správ agentúry AFP.

12:13 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok naznačil, že jeho ruský kolega Vladimir Putin je v súčasnosti ochotnejší rokovať o ukončení vojny na Ukrajine než v minulosti. TASR prevzala správu z britskej spravodajskej stanice Sky News.

10:44 Ruský prezident Vladimir Putin mal pri sebe počas štvrtkovej návštevy cvičiska pre mobilizovaných záložníkov v Riazanskej oblasti možno tzv. jadrový kufrík. Domnieva sa televízia Sky News v piatkovej správe, na základe ktorej o tom informuje TASR.

10:34 Pri ruských útokoch na juhoukrajinského mesto Záporožie z piatkového rána utrpeli zranenia traja ľudia, oznámil aktuálne informácie gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch. Správu priniesla webová stránka britského denníka The Guardian.

9:44 Irán rešpektuje územnú celistvosť Ukrajiny a neposiela zbrane Moskve ani Kyjevu. V piatok to uviedol iránsky rezort diplomacie po telefonickom rozhovore iránskeho ministra zahraničných vecí Hosejna Amíra Abdollahjána so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom. TASR informuje podľa správy americkej televízie CNN.

9:32 V Poľsku sa bude začiatkom novembra konať stretnutie predstaviteľov ruskej opozície. V piatok o tom informoval poľský denník Rzeczpospolita a následne tlačová agentúra PAP.

9:21 Oznámením, že 70.000 bieloruských vojakov bude súčasťou novej rusko-bieloruskej bojovej skupiny, sa Rusko snaží len o odvrátenie pozornosti. Uviedlo to v piatok britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

8:58 Séria výbuchov v piatok otriasla ukrajinskými mestami Charkov a Záporožie, uviedli miestni predstavitelia. Deje sa tak v čase pokračujúcich ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

8:24 Štyria ľudia zahynuli v noci na piatok pri ukrajinskom raketovom útoku na Ruskom okupovanú Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny. Vyplýva to z vyhlásenia námestníka proruského gubernátora Chersonskej oblasti Kirilla Stremousova. TASR správu prevzala za agentúry Reuters.

8:00 Americký prezident Joe Biden kritizoval vo štvrtok Republikánsku stranu, ktorá naznačila, že ak zvíťazí v novembrových voľbách do Kongresu, mohla by znížiť finančnú podporu pre Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

7:59 Rusko vyslalo do Chersonskej oblasti až 2000 nových regrútov. Ukrajinský generálny štáb hlási, že do okupovanej Chersonskej oblasti dorazilo až 2000 ruských mobilizovaných vojakov, aby doplnili straty a posilnili jednotky na južnej frontovej línii.

7:07 V očakávaní ďalšieho ukrajinského postupu si Rusko v Chersonskej oblasti pravdepodobne vytvára podmienky na stiahnutie vojsk a okupačnej správy zo západného brehu rieky Dneper. Vo svojom pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

6:00 Ruský súd nariadil vo štvrtok zatknutie bývalej novinárky ruskej štátnej televízie Mariny Ovsiannikovovej, ktorá pred vyše polrokom protestovala v živom vysielaní proti vojne na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters odvolávajúca sa na správy ruskej tlačovej agentúry Interfax.

Zelenskyj tvrdí, že Rusi zamínovali Kachovskú priehradu

"Podľa našich informácií zamínovali ruskí teroristi priehradu Kachovskej vodnej elektrárne," povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom videoprejave, ktorý vo štvrtok neskoro večer zverejnil na sociálnych sieťach. "Ak sa priehrada zničí... severokrymský kanál proste zmizne," dodal s tým, že by to bola "obrovská katastrofa".

Priehrada Kachovskej vodnej elektrárne je na rieke Dneper, a síce v oblasti, ktorú ovládajú ruskí vojaci, pričom je pomerne blízko ku kontaktnej línii s ukrajinskými silami, pripomína AFP. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo štvrtok tiež varoval, že Rusko zrejme pripravuje útok na Kachovskú vodnú elektráreň. Experti z ISW uviedli, že Moskva je pravdepodobne presvedčená, že "narušenie Kachovskej priehrady môže prekryť jej stiahnutie sa z pravého brehu rieky Dneper".

Ruské ozbrojené sily totiž utekajú pred postupujúcou ukrajinskou armádou. Ruský útok na vodnú elektráreň pri meste Kachovka by mohol podľa ISW "zabrániť ukrajinskému postupu cez rieku alebo ho oneskoriť." Samotné Rusko pritom v utorok oznámilo, že "dostalo informácie, že Kyjev má v úmysle zaútočiť" na túto priehradu, čo podľa Moskvy "spôsobí ničivé záplavy" v meste Cherson.

Podľa ISW však vydali ruské úrady takéto varovanie pre to, že sa ruské sily "chystajú poškodiť priehradu a obviniť Ukrajinu z následných škôd a strát na životoch". Rusi tiež podľa ISW využijú následné záplavy za zakrytie svojho ústupu ďalej na juh.

Iránski inštruktori pomáhajú Rusom na Kryme pri útokoch s dronmi

Biely dom vo štvrtok oznámil, že iránsky vojenský personál sa nachádza priamo na území Moskvou anektovaného Krymského polostrova, kde pomáha ruským silám pri útokoch dronmi, ktorých cieľmi sú ukrajinská infraštruktúra a civilné obyvateľstvo. TASR správu prevzala z agentúr AFP a AP.

"Vyhodnotili sme, že iránsky vojenský personál bol na Kryme a pomáhal Rusku pri týchto operáciách," povedal novinárom hovorca Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Irán na Krym, ktorý Moskva v roku 2014 nezákonne anektovala, podľa Kirbyho vyslal "relatívne malý" počet inštruktorov. "Máme informácie, že Iránci poslali na Krym inštruktorov a technickú podporu, ale sú to Rusi, ktorí majú na starosti navádzanie (dronov)," povedal Kirby.

Dodávky iránskych dronov pre Rusko Moskva aj Teherán opakovane odmietajú. Európska únia napriek tomu vo štvrtok schválila voči Iránu sankcie. Kirby zdôraznil, že USA budú pokračovať v dôraznom presadzovaní všetkých svojich sankcií týkajúcich sa obchodovania Ruska a Iránu so zbraňami a využijú všetky prostriedky, aby Iránu zabránili dodávať drony Rusku, ktoré potom nasadí do bojov na Ukrajine.

Viac o téme: BojeMobilizáciaRuskoMoskvaKyjevVladimir Putin Bašár AsadVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu