Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Napätie rastie, USA a Južná Kórea vypálili taktické strely: Neplánovaný incident!

USA a Južná Kórea reagovali na test severokórejskej balistickej rakety Zobraziť galériu (7)
USA a Južná Kórea reagovali na test severokórejskej balistickej rakety (Zdroj: SITA/South Korea Defense Ministry via AP)

SOUL - Južná Kórea a Spojené štáty odpálili v stredu štyri taktické balistické strely typu ATACMS. Reagovali tak na utorňajší test severokórejskej balistickej rakety, informovala juhokórejská agentúra Jonhap.

Armády Južnej Kórey aj USA v rámci spoločných cvičení odpálili nad Japonské more, nachádzajúce sa pri východnom pobreží Kórejského polostrova, po dve strely zem-zem typu ATACMS, ktoré presne zasiahli stanovené cvičné ciele. 

Krajiny sú spoločne pripravené čeliť ďalším provokáciám

Podľa generálneho štábu juhokórejskej armády tým dokázali, že obe krajiny sú spoločne pripravené čeliť ďalším provokáciám zo strany Pchjongjangu. Už v utorok juhokórejské a americké stíhačky - v reakcii na najnovší severokórejský raketový test - uskutočnili spoločné cvičné bombardovanie v oblasti Žltého mora.  

Komunistická Severná Kórea v utorok odpálila balistickú strelu stredného doletu (IRBM), ktorá preletela aj ponad územie Japonska, kde bol aktivovaný systém varovania pred vzdušnými útokmi. Išlo o prvý takýto prelet severokórejskej rakety nad japonským územím po piatich rokoch. 

Neplánovaný incident mohol skončiť tragédiou

V rámci spoločných americko-juhokórejských manévrov došlo v stredu ráno aj k incidentu, počas ktorého juhokórejská balistická raketa krátkeho doletu v dôsledku technickej poruchy neplánovane dopadla a vybuchla ešte v areáli vojenskej základne pri meste Kangnung. 

Incident sa zaobišiel bez zrazení, avšak vyvolal paniku medzi obyvateľmi Kangnungu, ktorí sa obávali, že explóziu a následný požiar spôsobil útok zo strany Severnej Kórey. Juhokórejská armáda k celej udalosti poskytla vysvetlenie až po niekoľkých hodinách, píše agentúra AP. 

Viac o téme: RaketyReakciaUSAKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu