Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Európa sa chystá na zimnú energetickú krízu: Závisieť bude od počasia, ale aj od Číny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Daniel Niemann)

BERLÍN - Zatiaľ čo Európa vstupuje do zimy uprostred energetickej krízy, v kanceláriách je stále chladnejšie. Sochy a historické budovy sú stále temnejšie. Pekári, ktorí si nemôžu dovoliť vykurovať pece, hovoria o tom, že to vzdajú. Pestovatelia ovocia a zeleniny sa stretávajú s tým, že nechávajú skleníky nečinne stáť.

V chudobnejšej východnej Európe sa ľudia zásobia palivovým drevom, zatiaľ čo v bohatšom Nemecku môže čakanie na energeticky úsporné tepelné čerpadlo trvať aj pol roka. A podniky nevedia, ako by ešte mohli ušetriť.

Peter Kažimír: V budúcom roku očakávame dvojcifernú infláciu a pokles reálnych miezd

Peter Kažimír: V budúcom roku očakávame dvojcifernú infláciu a pokles reálnych miezd (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Nemôžeme zhasnúť svetlá a nechať našich hostí sedieť v tme," povedal agentúre AP manažér maďarského reťazca Zing Burger Richárd Kovács. Reštaurácie už teraz nepoužívajú gril viac, než je nutné, a pomocou detektorov pohybu vypínajú svetlá v skladoch.

Rusko znížilo dodávky zemného plynu na desatinu

Vzhľadom na vysoké náklady a obmedzené dodávky energie Európa zavádza programy pomoci a chystá zásadné zmeny na trhoch s elektrinou a zemným plynom, zatiaľ čo sa pripravuje na rastúcu spotrebu v zime. Otázkou je, či to bude stačiť, aby sa zabránilo vládou nariadeným prídelom a priebežným výpadkom elektriny. Rusko znížilo dodávky zemného plynu potrebného na vykurovanie domácností, prevádzky tovární a výrobu elektriny na desatinu toho, čo poskytovalo pred inváziou na Ukrajine.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Závislosť Európy na ruských energiách zmenila vojnu v energetickú a hospodársku krízu, pričom ceny v posledných mesiacoch rekordne vzrástli a prudko kolísali. Vlády v reakcii na to usilovne hľadajú nové zdroje a spôsoby, ako šetriť energiou. Zaviazali sa okrem iného znížiť spotrebu plynu o 15 percent, čo znamená, že parížska Eiffelova veža sa ponorí do tmy o hodinu a štvrť skôr ako obvykle, zatiaľ čo obchody a budovy v noci budú vypínať svetlá alebo znížia termostaty.

Dôležité bude aj to, čo sa stane v Číne

Schopnosť Európy prečkať zimu nakoniec môže závisieť od toho, ako bude chladno a čo sa stane v Číne. Obmedzenia, ktorých cieľom bolo zastaviť šírenie koronavírusu, zastavili veľkú časť čínskej ekonomiky a znížili konkurenciu v oblasti nedostatkových dodávok energie. Aj keď bude plyn túto zimu k dispozícii, vysoké ceny už teraz nútia ľudí a firmy k nižšej spotrebe a niektoré energeticky náročné podniky, ako napríklad sklárne, sú nútené zatvárať.

Pred rozhodnutím zavrieť skleníky, alebo akceptovať stratu, pretože sa prudko zvýšili náklady na plynové vykurovanie a elektrické osvetlenie, stoja aj pestovatelia ovocia a zeleniny v Holandsku. Pri zásobovaní Európy potravinami v zime majú pritom zásadný význam.

V Nemecku sa už obmedzuje pekárenská výroba

Spoločnosť Bosch Growers, ktorá pestuje zelené papriky a černice, zaviedla dodatočnú izoláciu, jeden skleník odstavila a experimentuje s nižšími teplotami. Platí za to nižšími výnosmi, dlhšou dobou zrenia černíc a potenciálne aj červenými číslami kvôli tomu, aby udržala vzťah so zákazníkmi aj pri menšej produkcii.

„Chceme sa udržať na trhu, aby sme si nezničili povesť, ktorú sme si za tie roky vybudovali,“ hovorí Wouter van den Bosch, ktorý je už šiestou generáciou rodiny vo vedení podniku. "Sme v režime prežitia," dodal. Manažér Kovács, pestovateľ van den Bosch aj pekár Andreas Schmitt z nemeckého Frankfurtu sa stretávajú s tvrdou realitou, že v úsporách majú len obmedzené možnosti.

Andreas Schmitt
Zobraziť galériu (4)
Andreas Schmitt  (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst)

Schmitt vo svojich 25 pekárňach Café Ernst vykuruje menej pecí a prevádzkuje ich dlhšiu dobu, zužuje výber pečiva a skladuje menej cesta, aby znížil náklady na chladenie. Tým by mohol ušetriť päť až desať percent z účtu za energie, ktorý sa má zvýšiť z 300.000 eur na 1,1 milióna eur v budúcom roku. Schmitt je šéfom miestneho pekárskeho cechu a teraz hovorí, že niektoré malé pekárne uvažujú o tom, že to vzdajú. V krátkodobom horizonte bude podľa neho kľúčová pomoc vlády, zatiaľ čo dlhodobé riešenie zahŕňa reformu samotných trhov s energiami.

Európska únia zároveň zvažuje drastické zásahy

Európa sa zameriava na oboje, aj keď potrebné výdavky môžu byť neudržateľné. Podľa analýzy bruselského think-tanku Bruegel európske vlády od vlaňajšieho septembra vyčlenili 500 miliárd eur na zmiernenie vysokých účtov za energie a zachraňujú podniky, ktoré si nemôžu dovoliť nakupovať plyn ako predtým. Dojednali aj ďalšie dodávky z plynovodov vedúcich z Nórska az Azerbajdžanu a zvýšili nákupy drahého skvapalneného zemného plynu (LNG), ktorý sa dováža na lodiach, prevažne zo Spojených štátov.

Európa sa chystá na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Európska únia zároveň zvažuje drastické zásahy, ako je zdanenie mimoriadnych ziskov energetických spoločností a reorganizácia trhov s elektrinou, aby náklady na zemný plyn hrali menšiu úlohu pri určovaní cien elektriny. Vlády odmietajú Rusko ako dodávateľa energií, ale prezident Vladimír Putin má podľa analytikov stále páky. Časť ruského plynu do Európy stále prúdi a tuhá zima by v niektorých krajinách mohla oslabiť podporu Ukrajiny. V niektorých krajinách, napríklad v Českej republike a Belgicku, sa už konali protesty.

Podniky sa medzitým snažia držať nad vodou bez toho, aby odradili zákazníkov. Majiteľka dvoch pražských reštaurácií Klára Aurell hovorí, že urobila všetko, čo mohla, aby šetrila energiami. "Používame LED žiarovky, cez deň zhasíname, kúrenie používame, len keď je naozaj zima, a ešte obmedzene," povedala. "Prijímame tiež opatrenia na úsporu vody a používame energeticky úsporné zariadenia. Ťažko môžeme robiť niečo iné. Jediné, čo nám zostáva, je zvýšiť ceny. Tak to jednoducho je," dodala.

Viac o téme: CenyEnergieKrízaVojnaRuskoEurópaUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu