Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Biden a Zelenskyj zagratulovali novej talianskej premiérke

Giorgia Meloniová zložila prísahu ako predsedníčka novej talianskej vlády
Giorgia Meloniová zložila prísahu ako predsedníčka novej talianskej vlády (Zdroj: TASR/AP)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden zagratuloval v sobotu novej talianskej premiérke Giorgii Meloniovej k vymenovaniu do funkcie. Líderke strany Bratia Talianska (FdI), ktorá je prvou ženou na čele vlády v histórii tejto juhoeurópskej krajiny, zagratuloval v sobotu i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a viacerí predstavitelia EÚ. Informuje o tom agentúra ANSA.

"Gratulujem Giorgii Meloniovej k tomu, že sa stala novou talianskou premiérkou," uviedol Biden v správe, ktorú zverejnil Biely dom. "Taliansko je dôležitým spojencom NATO a blízkym partnerom v čase, keď naše národy spoločne čelia globálnym výzvam...Teším sa na ďalšie napredovanie našej podpory pre Ukrajinu a hnanie Ruska na zodpovednosť za jeho agresiu, na zabezpečenie úcty k ľudským právam a demokratickým hodnotám a na vybudovanie udržateľného ekonomického rastu," uviedol šéf Bieleho domu.

Ku gratuláciám sa v sobotu pridal aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Gratulujem Giorgii Meloniovej, prvej talianskej premiérke. Želám vláde, aby úspešne reagovala na všetky súčasné výzvy. Teším sa na našu plodnú spoluprácu pri zaisťovaní mieru a prosperity na Ukrajine, v Taliansku a vo svete!," napísal Zelenskyj na Twitteri.

K nástupu do funkcie zagratuloval v sobotu novej talianskej premiérke aj predseda Európskej rady Charles Michel. "Spolupracujme spolu tak, aby z toho ťažilo Taliansko aj EÚ," uviedol na Twitteri Michel. Gratuláciu neskôr pridala i predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová.

Meloniová v sobotu zložila prísahu do rúk talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu ako predsedníčka novej talianskej vlády. Taliansko tak má historicky prvýkrát na čele vlády ženu a zároveň prvú krajne pravicovú líderku od druhej svetovej vojny. Ešte pred zložením prísahy Meloniová uviedla, že jej pravicová vláda bude mať jasné proeurópske smerovanie a bude podporovať členstvo Talianska v Severoatlantickej aliancii. Zároveň opakovane ubezpečila, že bude pokračovať v podpore Ukrajiny.

Viac o téme: GratuláciaPremiérkaJoe BidenVolodymyr ZelenskyjGiorgia Meloniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu