Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéf rezortu diplomacie Káčer nechce hodnotiť novú taliansku vládu dopredu

Líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová ukazuje v nedeľu 25. septembra 2022 vo volebnom sídle svojej strany v Ríme plagát s nápisom v taliančine „Ďakujem, Taliansko“. Zobraziť galériu (2)
Líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová ukazuje v nedeľu 25. septembra 2022 vo volebnom sídle svojej strany v Ríme plagát s nápisom v taliančine „Ďakujem, Taliansko“. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer nechce hodnotiť novú taliansku vládu dopredu, podľa predvolebnej rétoriky jednotlivých hráčov. Počkať si podľa neho treba na konkrétne zloženie kabinetu a vládny program. Uviedol to v reakcii na výsledky volieb v Taliansku, v ktorých najviac hlasov získala krajne pravicová strana Bratia Talianska Giorgie Meloniovej.

"Určite sa nič nezmení na tom, že Taliansko zostáva pre nás zásadným partnerom v Európskej únii, je to významná krajina, veľký hráč a absolútne spoľahlivý spojenec v rámci NATO. Nikto z tých, ktorí by mali zostavovať vládu, takéto priority nespochybnil," skonštatoval Káčer na pondelkovej tlačovej konferencii.

Minister Káčer tvrdí, že téma ruskej agresie na Ukrajine sa tiahla celým valným zhromaždením OSN (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister sa vyjadril aj k situácii v Maďarsku, ktorému hrozí krátenie eurofondov v dôsledku porušovania zásad právneho štátu a nedostatkov v boji proti korupcii. Je presvedčený, že krajine sa podarí v spolupráci s Európskou komisiou vyriešiť predložené výhrady a k zablokovaniu prostriedkov nepríde.

Nemeckí politici reagovali na výsledky talianskych volieb znepokojene

Meloniovej víťazstvo vedie k tomu, že Taliansko bude mať prvého lídra z radov krajnej pravice od čias druhej svetovej vojny. Expert na zahraničnú politiku z nemeckej opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Jürgen Hardt uviedol, že má obavy v súvislosti s "otvorene postfašistickými vyhláseniami" Meloniovej a z názorov členov jej strany Bratia Talianska (FdI), z ktorých "vlasy vstávajú dupkom".

"Rasizmus a vylúčenie menšín už nemajú v Európe miesto," povedal Hardt pre DPA po tom, čo sa zistilo, že Meloniovej krajne pravicová aliancia získa po voľbách pravdepodobne väčšinu v oboch komorách talianskeho parlamentu. Alexander Graf Lambsdorff zo Slobodnej demokratickej strany (FDP), ktorá je súčasťou stredoľavej koalície v Nemecku, očakáva po talianskych voľbách ťažšie rozhodovacie procesy na úrovni Európskej únie. "Je to čoraz pracnejšie," povedal Lambsdorff verejnoprávnej stanici ARD s odvolaním sa na otázky migrácie, reformy Paktu stability a rastu a vnútorného trhu.

Za "znepokojujúce" označil výsledky talianskych volieb politik iránskeho pôvodu Omid Nouripour z vedenia nemeckých Zelených, ktorí sú taktiež v koalícii. Je podľa neho všeobecne známe, že predovšetkým v radoch pravicovo orientovaných nacionalistov sú "veľmi blízke vzťahy s Kremľom".

Viac o téme: Voľby06NemeckoTalianskoGiorgia Meloniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu