Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hurikán Fiona zasiahol pobrežie Kanady: Bez prúdu je pol milióna domácností

Hurikán Fiona zasiahol pobrežie Kanady Zobraziť galériu (2)
Hurikán Fiona zasiahol pobrežie Kanady (Zdroj: SITA/Andrew Vaughan /The Canadian Press via AP)

MONTREAL - Hurikán Fiona v sobotu zasiahol pobrežie kanadskej provincie Nové Škótsko. Bez elektrickej energie sa ocitlo pol milióna domácností. Vietor dosahuje rýchlosť 144 kilometrov za hodinu a husto prší, uviedlo americké Národné centrum pre hurikány (NHC). Informuje o tom agentúra AFP.

Kanada vydala výstrahy pred vyčíňaním počasia pre veľkú časť svojho východného pobrežia. "Očakáva sa výrazne silný vietor, prívalové búrky a silné zrážky," uviedlo NHC v upozornení. Úrady v Novom Škótsku vydali núdzové varovanie s tým, že ľudia by mali zostať ukrytí vnútri budov s dostatočnými zásobami najmenej na 72 hodín.

Kanadské centrum pre hurikány (CHC) uviedlo, že silný vietor zasiahol Nové Škótsko, Ostrov princa Edwarda a juhozápad Newfoundlandu. V Novom Škótsku a na Ostrove princa Edwarda zaznamenali zrážky až 125 milimetrov. CHC tiež očakáva aj vysoký príliv vody z oceánu, čo môže spôsobiť na pobreží záplavy.

Hurikán Fiona zasiahol pobrežie Kanady
Zobraziť galériu (2)
Hurikán Fiona zasiahol pobrežie Kanady  (Zdroj: SITA/Andrew Vaughan /The Canadian Press via AP)

"Určite to bude historická, extrémna udalosť pre východnú Kanadu," povedal meteorológ Bob Robichaud z CHC ešte predtým, ako Fiona udrela na pevninu. "Je to veľký hurikán... Všetka tá hybnosť je uväznená v búrke, takže je veľmi ťažké, aby sa niečo také rýchlo skončilo," dodal. Búrkové počasie sa z pobrežia pohybuje rýchlosťou 65 km za hodinu na severo-severozápad, uviedla CHC. Premiér Justin Trudeau nazval búrku "zlou" a dodal, že "môže mať významný vplyv pre celý región“.

Viac o téme: ElektrinaVýpadokDomácnostiKanadaHurikán Fiona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu