Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nová hrozba pre ľudstvo: Vedci objavili vírus podobný SARS-CoV-2, prenáša ho TENTO cicavec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Obavy z koronavírusu sa už pomaly začali vytrácať, no americkí vedci prišli s novou, znepokojujúcou správou. U istého cicavca bol spozorovaný vírus podobný SARS-Cov-2, ktorý má však iné črty. Najväčšou hrozbou je možný prenos na človeka.

Vedci z USA varovali, že nový vírus môže byť odolný voči všetkým vakcínam proti COVID-19, aj keď má s koronavírusom podobné črty. Objavil sa u netopiera a patrí medzi vírusy prepojené so SARS, ktoré sú rozšírené najmä v Ázií a východnej Európe, informuje The Sun. 

Nová hrozba pre ľudstvo:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty images)

Vedúci autor štúdie Dr. Michael Letko z Washingtonskej štátnej univerzity v USA sa vyjadril, že výskum dokázal prítomnosť koronavírusov súvisiacich so SARS (SARS-CoV1, SARS-CoV2) aj vo voľnej prírode mimo Ázie, napríklad na západe Ruska. Tam bol objavený aj Khosta-2. Presný pôvod vírusu nie je známy a v súčasnosti ho vyšetruje tím Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

 

Khosta-2 bol prvýkrát nájdený pred dvoma rokmi a lekári zistili, že sa môže prenášať spôsobom zviera-človek a následne infikovať ľudské bunky. Z tohto dôvodu je preto potrebné vyvíjať širokospektrálne vakcíny, ktoré nie sú účinné len na jednu líniu koronavírusu. 

Skupina koronavírusov

Dr Letko poznamenal, že mnohé zo súčasných vakcín boli vyrobené na ochranu pred konkrétnymi vírusmi, ktoré ľudstvo už pozná. Za posledné roky sa našlo stovky koronavírusov spojených so SARS, najmä u netopierov v Ázii. Vo väčšine prípadov nie sú schopné infikovať ľudí. Khosta-1 a Khosta-2 tiež spočiatku nepredstavovali hrozbu. "Z hľadiska genetickej štruktúry sa tieto vírusy podobali bežným, ktoré sa vyskytujú po celom svete. Nevyzerali ako koronavírus SARS-CoV-2, preto sme ich nepovažovali za nebezpečné," povedal Letko. 

V štúdii, ktorá bola publikovaná v časopise PLoS Pathogens, vedci uviedli, že Khosta-2 vykazuje znepokojujúce črty. "Podobne ako COVID, tiež používa spike proteín na infikovanie ľudských buniek. Dochádza k tomu, keď sa naviaže na proteín ACE2," uvádzajú vedci.

Vakcíny nezaberajú 

Ďalšou sériou testov sa zistilo, že vakcíny, ktoré sa v súčasnosti používajú pri liečbe COVID-19, boli v tomto prípade neúčinné. Navyše je tu riziko vytvorenia supervírusu. Stalo by sa tak v prípade, keby nový vírus zmutoval spoločne s omikronom. "SARS-CoV-2 má schopnosť prenášať sa zo zvieraťa na človeka aj naopak. Ak však zviera bolo ešte predtým nakazené týmto novým vírusom, v jeho tele môže dôjsť k mutácii. Potom môžeme už len čakať, kedy to prepukne aj medzi ľuďmi," varoval Dr. Michael Letko na záver.  

Viac o téme: RuskoUSAWashingtonÁziaKoronavírusCOVID-19Khosta-2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu