Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Východné pobrežie Taiwanu zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie: Vydali aj varovania pred cunami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Xinhua via AP)

TCHAJ-PEJ – K zemetraseniu s magnitúdou 6,9 došlo v nedeľu na juhovýchodnom pobreží Taiwanu. Miestne médiá priniesli správy o zrútení nižšej budovy s obchodom a vykoľajení vagóna na stanici v regióne. Úrady tiež vydali varovania pred cunami. TASR informácie prevzala od agentúr AFP, Reuters a DPA.

Zemetrasenie nastalo o 14.44 h miestneho času (8.44 h SELČ) približne 50 kilometrov severne od mesta Tchaj-tung v hĺbke desať kilometrov, vyplýva z údajov americkej geologickej služby USGS. Výstrahu pred možnými prívalovými vlnami vydali americké Tichomorské centrum pre varovania pred cunami, podľa ktorého sú možné do vzdialenosti 300 kilometrov, i príslušný japonský inštitút.

Zemetrasenie v Taiwane (Zdroj: Facebook/Jovelyn Galleno Update)

Rovnakú oblasť Taiwanu, pomerne riedko obývanú, zasiahlo v sobotu zemetrasenie s magnitúdou 6,5, po ktorom hlásili zrútenie domu, poškodenie mosta či pozastavenie železničnej dopravy. Správy o vážnych zraneniach ani obetiach sa neobjavili.

Od soboty nasledovali desiatky dotrasov, ktoré by podľa predstaviteľa Ústredného meteorologického úradu mohli pokračovať jeden alebo dva mesiace. Taiwan leží blízko spojnice dvoch tektonických platní a k zemetraseniam tam dochádza pomerne často. Pri otrasoch zeme na juhu ostrova v roku 2016 zahynulo viac ako 100 ľudí. Zemetrasenie s magnitúdou 7,3 z roku 1999 si vyžiadalo vyše 2000 obetí.

Viac o téme: CunamiZemetrasenie Taiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu