Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalší vojenský konflikt na území bývalého Sovietskeho zväzu: Putinovi spojenci sa navzájom ostreľujú

Vladimir Putin prezident Tadžikistanu Imomali Rachmon Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin prezident Tadžikistanu Imomali Rachmon (Zdroj: SITA/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

BIŠKEK - Kirgizská pohraničná stráž tvrdí, že ozbrojené sily Tadžikistanu po krátkej konfrontácii na začiatku tohto týždňa znovu začali paľbu na niekoľko jej stanovíšť. Ďalej tak eskaluje napätie medzi dvoma spojencami Ruska, uviedla agentúra Reuters. Kirgizskí pohraničníci paľbu opätovali, strety boli zaznamenané po celej dĺžke hranice.

Prezident Kirgizska Sadyr Žaparov a prezident Tadžikistanu Imomali Rachmon sa teraz zúčastňujú na samite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO), ktorý sa koná v Uzbekistane. Vo štvrtok sa tu objavili spolu s množstvom ďalších vedúcich predstaviteľov členských krajín na skupinovej fotografii pri večeri.

Vladimir Putin a prezident Kirgizska Sadyr Žaparov
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin a prezident Kirgizska Sadyr Žaparov  (Zdroj: SITA/Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Strety kvôli zle vymedzenej hranici medzi oboma bývalými sovietskymi republikami sú časté. Krajina spolu zdieľa cez 980 kilometrov dlhú hranicu, z ktorej oba štáty dohodli a pevne stanovili len asi 660 kilometrov. Obvykle sa ale nepokoje rýchlo upokoja. Vlani však skoro vyústili do vojny. Obe krajiny hostia ruské vojenské základne a majú úzke vzťahy s Moskvou. Tá ich tento týždeň vyzvala na ukončenie nepriateľstva.

V noci z pondelka na utorok tiež prepukli násilnosti na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom, ďalšími bývalými republikami Sovietskeho zväzu. Na oboch stranách po nich celkom zostalo asi 150 obetí, a sú tak najkrvavejšie od roku 2020.

Viac o téme: KirgizskoSovietsky zväzTadžikistanVladimir Putin Bašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu