Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľká rana pre Zuckerberga! Instagram dostal pokutu 405 miliónov eur, hrubo porušil práva EÚ

Majiteľ spoločnosti Meta Mark Zuckerberg. Zobraziť galériu (3)
Majiteľ spoločnosti Meta Mark Zuckerberg. (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Lennihan)

DUBLIN – Jedna z najpopulárnejších sociálnych sietí na svete čelí obrovskému škandálu. Pre chybné narábanie s osobnými údajmi mladistvých používateľov, dostala od Írskeho regulačného úradu pokutu vo výške stoviek miliónov eur. Instagram totiž porušil pravidlá Európskej únie (EÚ) o ochrane osobných údajov.

Instagram, pod hlavičkou Meta, umožnil mladistvým založiť si firemné účty, ktoré verejne zobrazovali ich telefónne čísla a e-mailové adresy. "Bolo to v rozpore so všeobecným nariadením EÚ o ochrane údajov (GDPR), ktoré je označované za najprísnejšie právo na ochranu súkromia a bezpečnosti na svete," informovala Írska komisia pre ochranu údajov. Pokuta je druhou najvyššou po tom, čo luxemburské regulačné orgány minulý rok sankciovali Amazon pokutou vo výške 746 miliónov eur, píše Daily Mail.

Spoločnosť Meta Marka Zuckerberga vlastní Instagram, Facebook, WhatsApp a množstvo ďalších platforiem. Spoločnosť vo vyhlásení uviedla, že hoci počas vyšetrovania plne spolupracovala s regulačnými orgánmi, nesúhlasí s výškou sankcie, a má v úmysle sa proti nej odvolať. Andy Burrows, vedúci on-line pravidiel pre bezpečnosť neplnoletých v NSPCC, povedal, že ide o závažné porušenie, ktoré má potenciál spôsobiť skutočnú škodu deťom používajúcim Instagram. "Rozsudok len dokazuje, ako efektívne sa dajú deti chrániť na sociálnych sieťach, a dáva do popredia, že regulačné mechanizmy sa starajú o bezpečnejší online priestor," povedal.  

Osobné údaje 

Írska komisia pre ochranu údajov (DPC) prijala minulý týždeň konečné rozhodnutie o pokute Instagramu vo výške 405 miliónov eur, hoci všetky podrobnosti budú zverejnené až v nasledujúcich dňoch. Dvojročné vyšetrovanie DPC sa sústredilo na to, ako Instagram zobrazuje osobné údaje používateľov vo veku 13 až 17 rokov, vrátane e-mailových adries a telefónnych čísel. 

Veľká rana pre Zuckerberga!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Minimálny vek pre používateľov Instagramu je 13 rokov. Vyšetrovanie sa začalo po tom, čo odborník na údaje zistil, že používatelia, vrátane ľudí mladších ako 18 rokov, prechádzajú na firemné účty a ich kontaktné informácie sa zobrazujú na profiloch. Používatelia to zjavne robili preto, aby videli štatistiky o tom, koľko "lajkov" získali ich príspevky. Instagram totiž začal odstraňovať túto funkciu z osobných účtov v niektorých krajinách, aby pomohol v oblasti duševného zdravia.

Staré nastavenia?

Instagram uviedol, že vyšetrovanie sa zameralo na "staré nastavenia", ktoré boli aktualizované pred viac ako rokom, a odvtedy vydal nové funkcie ochrany osobných údajov pre tínedžerov vrátane automatického nastavenia ich účtov na súkromné. Vo vyhlásení spoločnosti sa okrem toho uvádza aj nasledovné: "Každý, kto uvedie svoj vek nižší ako 18 rokov, má po pripojení na Instagram automaticky nastavený súkromný účet, takže iba ľudia, ktorých daná osoba pozná, môžu vidieť, čo uverejňuje. Okrem toho dospelí nemôžu posielať správy tým mladistvým, ktorí ich nesledujú." 

Veľká rana pre Zuckerberga!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Írsky DPC je hlavným regulátorom ochrany osobných údajov pre Facebook v rámci Európskej únie. DPC reguluje Meta v mene EÚ, pretože európske sídlo spoločnosti Marka Zuckerberga je v Dubline. Pred rokom udelila WhatsApp pokutu 225 miliónov eur za porušenie pravidiel transparentnosti zdieľania údajov ľudí s inými spoločnosťami Meta. WhatsApp v tom čase uviedol, že pokuta je "absolútne neprimeraná" a podá proti nej odvolanie. 
 

Viac o téme: Osobné údajePokuta Mark ZuckerbergInstagramGDPRMetaDPC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu