Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Počet obetí silného zemetrasenia v Číne stúpol na najmenej 65

Následky zemetrasenia v Číne Zobraziť galériu (3)
Následky zemetrasenia v Číne (Zdroj: SITA/Xinhua via AP)

PEKING - Najmenej 65 obetí na životoch a stovky zranených si vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré spôsobilo na juhozápade Číny zosuvy pôdy. Ďalších najmenej 16 osôb zostalo nezvestných. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním na správy čínskych štátnych médií.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,8 v pondelok zasiahlo hornatú oblasť v provincii S'-čchuan, ktorá leží na okraji Tibetskej náhornej plošiny, kde do seba narážajú indická a eurázijská tektonická platňa a vznikajú tak početné zemetrasenia. Otrasy budov hlásili aj v s'-čchuanskom hlavnom meste Čcheng-tu. Pre 21 miliónov obyvateľov žijúcich v meste a jeho bezprostrednom okolí je tam v súčasnosti v platnosti lockdown z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19.

Počet obetí silného zemetrasenia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Cheng Xueli/Xinhua via AP)

V historickom meste Mo-si v tibetskej autonómnej prefektúre Kan-c' (Garze), kde zahynulo 37 ľudí, došlo k výpadku elektrickej energie a poškodeniu budov. Úrady postavili stany pre viac ako 50.000 ľudí zasiahnutých zemetrasením, uviedla oficiálna tlačová agentúra Sinchua. Čínska štátna televízia CCTV zverejnila zábery, ako v Mo-si, kde sú mnohé budovy postavené z dreva a tehál, vyťahujú záchranári zo zrúteného domu zjavne nezranenú ženu. Hlásených bolo približne 150 ľudí s rôznym stupňom zranení.

Počet obetí silného zemetrasenia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Cheng Xueli/Xinhua via AP)

Ďalších 28 ľudí zahynulo v susednom okrese Š'-mien. Zranenia pri otrasoch utrpelo prinajmenšom ďalších 248 osôb. Úrady takisto podľa CCTV hlásili, že padajúce kamene a zosuvy pôdy spôsobili škody na domoch a prerušili dodávky elektrickej energie. Jeden zosuv pôdy zablokoval vo vidieckej oblasti diaľnicu, na ktorú popadali skaly, uviedlo ministerstvo pre zvládanie katastrof.

Viac o téme: ObeteZemetrasenie Čína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu