Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VOJNA na Ukrajine Deň stodeväťdesiaty druhý (3. september 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

KYJEV – Vláda amerického prezidenta Joea Bidena požiadala Kongres o ďalších 11,7 miliardy dolárov na vojenskú a ekonomickú pomoc pre Ukrajinu. Oznámil to v piatok Biely dom, podľa ktorého Washingtonu dochádzajú peniaze na podporu tejto krajiny. 

Naživo z Ukrajiny

191. deň vojny na Ukrajine

191. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:49 Zničený hotel v ukrajinskom Chersone. 

20:30 Ukrajinské sily protivzdušnej obrany zostrelili 5 z 5 ruských kalibrov.

19:23 Záporožská jadrová elektráreň, ktorú od marca okupujú ruské jednotky, bola znovu odpojená od siete, informovala dnes Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Elektráreň ale využíva záložný zdroj. Podobný incident sa stal 25. augusta.

18:15 V Černihive vybuchla munícia, zranili sa dve deti.

ň17:28 Ukrajina v sobotu oficiálne oznámila, že novým veľvyslancom v Nemecku bude Olexij Makejev. Na tomto poste nahradí kontroverzného Andrija Meľnyka, ktorý kritizoval Berlín za jeho počiatočnú reakciu na februárový vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra DPA.

17:10 Pri letisku v okupovanom Melitopole bolo počuť 5 výbuchov. Starosta Ivan Fedorov povedal, že je zapojený ukrajinský odpor. Ruské sily sa podľa starostu pokúšali na letisku rozmiestniť vojenskú techniku.

16:29 Počas nepovolenej výstavy munície v Černihive sa zranilo sedem ľudí, vrátane štyroch detí. Podľa Suspilna sa počas nepovolenej výstavy v miestnom múzeu odpálil raketomet. Guvernér Viačeslav Chaus uviedol, že jedno dieťa je v kritickom stave.

16:05 „Rusko ohrozilo svet. Zaistenie jadrovej bezpečnosti a ochrany je kľúčové: pokračujúca prítomnosť MAAE v elektrárni je nevyhnutná,“ povedal predseda Európskej rady Charles Michel.

15:44 Ruský prezident Vladimír Putin udelil medailu za odvahu odsúdenému päťnásobnému vrahovi, ktorý vstúpil do súkromnej Wagnerovej armády a začiatkom augusta zomrel v bojoch neďaleko východoukrajinského Bachmutu. Informujú o tom investigatívne portály Insider a Gulagu.net.

15:05 Ukrajinskí vojaci na fronte.

14:26 Ukrajina chce Nemecku ponúknuť elektrickú energiu vyrobenú vo svojich jadrových elektrárňach, a pomôcť tak krajine na ceste zo závislosti na dodávkach ruských energetických surovín. Pred cestou do Berlína to povedal ukrajinský premiér Denys Šmyhal, uviedla agentúra DPA.

14:20 Turecko je pripravené stať sa mediátorom v situácii so Záporožskou elektrárňou obsadenou ruskými jednotkami, uviedol prezident Erdogan v telefonickom rozhovore s Putinom. Diskutuje sa aj o realizácii „dohody o obilninách“.

13:27 Ozbrojené sily Ukrajiny s pomocou Bayraktaru za tri dni zničili ruskú techniku ​​za 26,5 milióna dolárov. Oznámil to hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj. Informáciu priniesla Nexta. 

13:13 Rusko zaútočilo na Mykolajiv, zranil 1 civilistu. Starosta Mykolajiva Oleksandr Sienkevych uviedol, že mesto bolo zasiahnuté 3. septembra o 11:30. Nešpecifikoval, či išlo o ostreľovanie alebo raketový útok. Jedna žena bola zranená a garáž pre autá začala horieť, povedal Sienkevyč.

12:44 Kyjev tvrdí, že od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine zabitých už najmenej 380 detí. Na platforme Telegram to v sobotu uviedla ukrajinská generálna prokuratúra, informuje agentúra DPA.
Ďalších prinajmenšom 737 detí utrpelo počas invázie zranenia. Prokuratúra v tejto súvislosti zdôraznila, že ide o predbežné čísla. Zároveň podotkla, že je ťažké získať takéto údaje z oblastí okupovaných Ruskom alebo z tých, kde sa momentálne bojuje. Dosiaľ najviac zranených detí, a síce prinajmenšom 388, zaznamenali v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Za ňou nasleduje Charkovská oblasť s 204 zranenými deťmi.

11:43 Ukrajina zostrelila ruský vrtuľník a dron v Doneckej oblasti. Podľa ukrajinských vzdušných síl bol ruský útočný vrtuľník Ka-52 „Alligator“ spolu s bezpilotným lietadlom „Forpost“ zostrelený v Doneckej oblasti 3. septembra o 10:30. Infromáciu priniesol The Kyiv Independent. 

10:44 Rusko ostreľovalo Sumskú oblasť mínometmi. Podľa guvernéra Sumskej oblasti Dmytra Živyckého ruské sily 3. septembra ráno päťkrát ostreľovali z mínometov obec Velykopysarivska v Sumskej oblasti. Nedošlo k žiadnym obetiam, informoval predstaviteľ. Infromáciu priniesol The Kyiv Independent. 

9:41 Maďarský premiér Viktor Orbán odcestoval v sobotu do Moskvy, kde sa zúčastní na pohrebe posledného sovietskeho vodcu Michaila Gorbačova. Agentúru MTI o tom informoval jeho hovorca Bertalan Havasi. Orbána sprevádza delegácia, v ktorej sú poslanec Európskeho parlamentu za stranu Fidesz Tamás Deutsch, historička Mária Schmidtová, štátny tajomník úradu vlády Balázs Orbán a právnik Imre Kónya.  Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Orbán sa neplánuje stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. "Pokiaľ vieme, priletí len na rozlúčku s Gorbačovom. O stretnutí sa nehovorilo," cituje Peskova agentúra RIA Novosti.

8:33 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 3. septembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny. Infromáciu priniesol The Kyiv Independent. 

7:43 V Dnepropetrovskej oblasti bolo zostrelených všetkých päť riadených striel, ktoré mali ruskí okupanti v úmysle zasiahnuť Dneper. Informuje Nexta.

6:52 Ukrajinské letectvo uskutočnilo 2. septembra viac ako 40 bojových letov. Podľa generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl bojové lety zničili ruské kontrolné body a muničné sklady. Informoval o tom The Kyiv Independent.

6:00 Ruská raketa lieta okolo školy v Charkove. Starosta Charkova Ihor Terekhov informoval, že raketa odpálená na Charkov v noci 3. septembra rozbila okná školy. Neboli hlásené žiadne obete. Informoval o tom The Kyiv Independent.

Balík mimoriadnych výdavkov

Najnovšia pomoc pre Ukrajinu by mala doplniť 40 miliárd dolárov schválených skôr v priebehu roka. Podľa vlády už boli vyplatené alebo vyčlenené na vyplatenie tri štvrtiny z tohto balíka vojenskej a rozpočtovej podpory.  V súvislosti s vojnou na Ukrajine žiada Biely dom aj ďalšie dve miliardy dolárov na zabezpečenie domácich energetických potrieb. Ide o urán pre americké jadrové reaktory v prípade poklesu ruských dodávok a vytváranie strategických rezerv Spojených štátov. Žiadosť prichádza po augustovej prestávke v činnosti Kongresu, pričom do 30. septembra kongresmani musia schváliť pokračovanie financovania federálnych inštitúcií. V opačnom prípade by ich čakalo zatvorenie, tzv. shutdown.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/President Joe Biden)

Nová pomoc pre Ukrajinu je súčasťou širšieho balíka mimoriadnych výdavkov v celkovej hodnote 47,1 miliardy dolárov. Zvyšná časť týchto peňazí je určená na boj proti COVID-19 a opičím kiahňam, ako aj pomoc po prírodných pohromách vo viacerých štátoch USA. Spojené štáty poskytli Ukrajine od začiatku ruskej invázie z 24. februára vojenskú pomoc za približne 13 miliárd dolárov, uviedol predstaviteľ americkej Rady pre národnú bezpečnosť pre CNN. Ďalších sedem miliárd smerovalo na priamu rozpočtovú podporu a vyše 1,5 miliardy na humanitárnu pomoc Ukrajine a ukrajinským utečencom.

Viac o téme: PomocSporRaketaBalíkKonflikt RuskoUSAUkrajinaVojna na UkrajineŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu