Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vo Švédsku zaznamenali prvý prípad nákazy vtáčou chrípkou: Neuveríte, kto sa nakazil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/Vanhop)

ŠTOKHOLM - Sviňucha, ktorá v júni uviazla na pláži na západe Švédska, uhynula na vtáčiu chrípku. Ide pritom o vôbec prvý známy prípad nákazy vírusom vtáčej chrípky u tohto morského cicavca podobného delfínom, oznámil v stredu švédsky veterinárny úrad. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Pokiaľ vieme, ide o prvý potvrdený prípad vtáčej chrípky u sviňuchy na svete," uviedla vo vyhlásení veterinárka Elina Thorssonová. "Je možné, že sviňucha nejakým spôsobom prišla do kontaktu s nakazeným vtákom," pokračovala Thorssonová.

Tohto mladého samca sviňuchy našli koncom júna uviaznutého na pláži na západe Švédska. V čase nájdenia ešte žil, avšak bol vyčerpaný a aj napriek snahám verejnosti, ktorá sa ho snažila prinútiť, aby vplával do hlbších vôd, jedinec napokon ešte v ten istý deň zahynul. Vírus vtáčej chrípky H5N1 bol neskôr objavený vo viacerých orgánoch tohto uhynutého cicavca.

"Na rozdiel od tuleňov, u ktorých bola nákaza vtáčou chrípkou zaznamenaná viackrát, existuje len veľmi málo takýchto prípadov u veľrybotvarých cicavcov," uviedla Thorssonová. Nákaza vírusom vtáčej chrípky bola už zaznamená aj u iných cicavcov, napríklad u líšok, vydier, rysov či skunkov, uvádza švédsky veterinárny úrad. Nákaza vtáčou chrípkou v súčasnosti prepukla u vtáctva žijúceho voľne v európskej a severoamerickej prírode, približuje AFP.

Viac o téme: Vtáčia chrípkaŠvédskoSviňucha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu