Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zbavíme sa závislosti na Rusku? V Európe objavili obrovské nálezisko plynu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: GettyImages)

NIKÓZIA - Spoločnosti TotalEnergies a Eni oznámili objav významných zásob plynu vo vrte Cronos-1 pri pobreží Cypru. Je to už tretí nález plynu v mori pri Cypre, žiadny zatiaľ nebol využitý. Objav však teraz prichádza v čase, keď Európska únia hľadá alternatívu k dodávkam ruského plynu po februárovej invázii Moskvy na Ukrajinu, uviedla agentúra Reuters.

Cronos-1 sa nachádza asi 160 kilometrov juhozápadne od pobrežia Cypru a vrt sa uskutočnil v hĺbke 2287 metrov. Predbežné odhady naznačujú, že v mieste je 2,5 bilióna kubických stôp (79 miliárd metrov kubických) plynu s významným dodatočným potenciálom. Ďalšie prieskumné vrty budú nasledovať.

SPP distribúcia testuje primiešavanie vodíka do zemného plynu (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Nikózia udelila konzorciu Eni-Total licencie na vrtné práce v siedmich blokoch. Teraz zistené zásoby sa nachádzajú v šiestom z nich a každá zo spoločností má v tomto bloku polovičný podiel. V roku 2018 konzorcium oznámilo "sľubný objav plynu", ale nezverejnilo žiadne podrobnosti, kým nebudú dokončené ďalšie analýzy. Vrt Cronos-1 je štvrtým prieskumným vrtom firmy Eni na Cypre a druhým v bloku 6 po objave plynu vo vrte Calypso-1 v roku 2018.

Prvé náleziská plynu pri Cypre objavila v roku 2011 firma Noble Energy. Neskôr ho odkúpila spoločnosti Chevron. Toto ložisko obsahuje odhadom 45 biliónov kubických stôp plynu.

Cyperská vláda udelila licenciu na vykonávanie prieskumných vrtov v dvoch z 13 blokov v mori pri južnom pobreží, kde má výhradné ekonomické práva, aj spoločnosti ExxonMobil a partnerskej firme Qatar Energy. ExxonMobil objavil v jednom z týchto blokov ložisko, ktoré podľa odhadov obsahuje približne päť až deväť biliónov kubických stôp plynu.

Cyperský program prieskumu v mori čelí silným námietkam zo strany Turecka, podľa ktorého tento prieskum porušuje jeho práva a práva cyperských Turkov, ktorí obývajú severnú časť ostrova. Turecko neuznáva Cyprus ako štát, nárokuje si časť jeho výlučnej ekonomickej zóny.

Zbavíme sa závislosti na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Cyprus je rozdelený od tureckej invázie z júla 1974, kedy Ankara vyslala do severnej tretiny ostrova vojská v reakcii na pokus o prevrat nacionalistických cyperských Grékov. Tí chceli pripojiť Cyprus k Grécku. Cyperská republika je teraz členským štátom Európskej únie, ale de facto ide len o južnú časť ostrova. Severnú republiku s prevažne tureckým obyvateľstvom uznáva iba Turecko.

Hlavným vývozcom plynu do Európy je teraz ruský Gazprom. Ten vlani dodal svojim hlavným zákazníkom v zahraničí, vrátane Európy, Turecka a Číny a bez bývalých členských krajín Sovietskeho zväzu, celkom 185,1 miliardy metrov kubických plynu.

Viac o téme: PlynVrtNáleziskoCyprusCronos-1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu