Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ceny ropy vzrástli: Na trhu opäť dominujú obavy z nedostatku dodávok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Sue Ogrocki)

SINGAPUR - Ceny ropy v utorok ráno vzrástli. Dôvodom je, že na trhu opäť dominujú obavy z nedostatku dodávok. Tie podporilo varovanie Saudskej Arábie, že môže znížiť produkciu, aby korigovala aktuálny pokles cien. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa v utorok ráno o 7.32 h SELČ predával po 90,99 USD (90,98 eura). To bolo o 63 centov alebo 0,70 % viac ako v pondelok (22. 8.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Októbrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent v utorok ráno zdražel o 52 centov alebo 0,54 % a o 7.29 h SELČ sa obchodoval po 97,00 USD za barel.

Ceny ropy vzrástli: Na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Výrazný pád cien

Oba referenčné druhy sa od začiatku augusta výrazne oslabili, Brent zatiaľ stratila okolo 12 % a WTI asi 8 %. Negatívny vplyv na ceny čierneho zlata mali obavy z globálnej recesie, ktorá môže podkopať dopyt. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) je pripravená obmedziť ťažbu, aby skorigovala aktuálny výrazný pád cien, ktorého dôvodom je slabá likvidita na trhu s termínovanými kontraktmi a makroekonomické obavy, uviedla v pondelok Saudská Arábia.

Viac o téme: TrhCenaRopaNedostatok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu