Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škandál v Nórsku: Armáda prepustí 30 členov kráľovskej gardy, dôvodom sú drogy

Nórska kráľovská garda
Nórska kráľovská garda (Zdroj: Profimedia)

KODAŇ - Nórska armáda prepustí 30 členov elitnej kráľovskej gardy pre užívanie nelegálnych drog v čase voľna.

Nórska armáda dostala už skôr upozornenie na užívanie nelegálnych drog medzi brancami na súkromnom večierku, ktorý sa konal toto leto. Päť osôb sa najskôr priznalo, že drogy užívali, a neskôr sa k nim pridalo ďalších 25. Všetci 30 boli pritom príslušníkmi kráľovskej gardy, uviedli nórske médiá. Hovorca nórskych ozbrojených síl Brage Steinson Wiik-Hansen uviedol pre nórsku televíziu NRK, že osoby, ktoré sa priznali, budú z armády prepustené.

Garda ma za úlohu chrániť nórsku kráľovskú rodinu

"Všetci príslušníci ozbrojených síl majú povinnosť upozorniť na predaj nelegálnych drog medzi zamestnancami (armády) alebo brancami, ak to zistia alebo o tom majú vedomosť," uviedol Steinson Wiik-Hansen. Armáda neposkytla žiadne bližšie informácie o drogách, ktoré branci užívali.

Nórsko zaviedlo povinnú vojenskú služby pre mužov a ženy v roku 2015, píše AP. Kráľovská garda ma za úlohu chrániť nórsku kráľovskú rodinu. Pred kráľovským palácom v hlavnom meste Oslo sa denne o 13:30 h koná výmena stráží a táto jednotka vystupuje aj počas rôznych špeciálnych udalostí vrátane udeľovania Nobelovej ceny. 

Viac o téme: DrogyŠkandálNórskoKráľovská garda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu