Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemecký spolkový kancelár Scholz počíta s rýchlym vstupom Fínska a Švédska do NATO

Olaf Scholz
Olaf Scholz (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

OSLO - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz počíta s tým, že k rozšíreniu Severoatlantickej aliancie (NATO) o Fínsko a Švédsko dôjde už čoskoro.

"Som do veľkej miery presvedčený, že to pôjde už veľmi rýchlo," povedal v utorok na schôdzke so švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou v Štokholme. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Scholz o konkrétnych dátumoch hovoriť nechcel, vyjadril však presvedčenie, že sedem z dovedna 30 členských krajín NATO, ktoré vstup Fínska a Švédska doposiaľ neratifikovali, tak čoskoro urobia. Osobitne pritom spomenul Turecko, ktoré pristúpenie oboch škandinávskych krajín dlho blokovalo. Štokholm a Helsinki sa s Ankarou zhodli len krátko pred júnovým summitom Aliancie, pripomína DPA.

Švédsko sa bude držať dohody

Všetky tri krajiny vtedy podpísali memorandum, v ktorom severské štáty okrem iného vyslovili Turecku podporu proti hrozbám pre jeho národnú bezpečnosť. Turecko však po dohode opätovne žiadalo vydanie podozrivých z terorizmu. Anderssonová v utorok v Štokholme zdôraznila, že Švédsko sa bude držať dohody, ktorú jej krajina uzavrela s Tureckom, píše DPA. Zároveň sa Scholzovi poďakovala za podporu švédskej žiadosti o vstup do NATO. Nemecký kancelár sa v pondelok v nórskej metropole Oslo zúčastnil na schôdzke predstaviteľov piatich severoeurópskych štátov – Nórska, Fínska, Švédska, Dánska a Islandu.

Viac o téme: VstupNATOŠvédskoFínskoOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu