Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zo Záporožskej elektrárne hlásia ostreľovanie: MAAE varovala pred najhorším, Západ musí podľa Zelenského konať

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/AP Photo, File)

KYJEV - Z oblasti Záporožskej jadrovej elektrárne dnes znovu prichádzali správy o ostreľovaní, informovala ruská služba stanice BBC. Z ostreľovania sa obvinili navzájom ukrajinská aj ruská strana. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj medzinárodné spoločenstvo vyzval, aby zabezpečilo ochranu elektrárne, a predišlo havárii v zariadení.

ARCHÍVNE VIDEO Ruská armáda v obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárni

 

Ruská armáda v obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárni (Zdroj: Profimedia)

Predstavitelia proruskej správy mesta Enerhodar, kde sa najväčšia európska atómová elektráreň nachádza, informovali o sérii výbuchov v meste i v okolí zariadenia. "Ukrajinské ozbrojené sily vedú masívnu paľbu z delostreleckých systémov. V Enerhodare boli zaznamenané výbuchy v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne, pri obytných častiach mesta a v priemyselnej zóne," uviedla podľa BBC tlačová služba proruskej správy. Proruské úrady zároveň uviedli, že paľba prišla z opačnej strany rieky Dnepr, kde sa nachádza Nikopol.

Šéf nikopoľskej správy Jevhen Jevtušenko naopak z ostreľovania obvinil Rusov. "Priatelia, na náprotivnom brehu pokračuje inscenácia ruských vojsk pod názvom 'Ukrajinské ozbrojené sily ostreľujú mesto Enerhodar z mesta Nikopol. V skutočnosti ostreľovanie vykonávajú ruskí vojaci," napísal Jevtušenko na sociálnej platforme Telegram.

Zo Záporožskej elektrárne hlásia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FOTO TASR/AP)

"Ak svet teraz nenájde dostatok sily a odhodlania, aby ochránil jednu jadrovú elektráreň, bude to znamenať, že prehral. Prehral s teroristami a nedokázal čeliť ich jadrovému vydieraniu," okomentoval dnes situáciu okolo elektrárne ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vo svojom nočnom prejave k národu dodal, že ak svet teraz zlyhá, mohol by sa z toho stať nebezpečný precedens.

"Rusi si myslia, že ostreľovaním Záporožskej JE (jadrovej elektrárne) donútia svet, aby plnil ich podmienky," napísal na twitteri šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Zo Záporožskej elektrárne hlásia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

 

OSN môže poskytnúť podporu delegácii MAAE

OSN dnes podľa Reuters uviedlo, že môže poskytnúť logistickú a bezpečnostnú podporu delegácii Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorá sa usiluje o prístup do zariadenia. Hovorca OSN Stéphane Dujarric dodal, že jeho organizácia je s MAAE v úzkom kontakte, s jej prípadnou návštevou ale musí súhlasiť ako Rusko, tak Ukrajina. MAAE predtým varovala pred možnou katastrofou v elektrárni. Jadroví experti sa obávajú, že by boje mohli poškodiť bazény s vyhoreným palivom alebo reaktory, píše Reuters.

Ruské invázne sily obsadili Záporožskú jadrovú elektráreň na začiatku marca za dramatických okolností, keď z Ukrajiny prichádzali správy o tom, že útočiaci Rusi pri prudkých bojoch areál jadrového zariadenia ostreľujú. V jeho nejadrovej časti vtedy vypukol požiar.

Zo Záporožskej elektrárne hlásia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

Situácia sa vyostrila v posledných dňoch, keď je z blízkosti elektrárne pravidelne hlásené ostreľovanie. Kyjev tvrdí, že na zariadenie útočia Rusi, ktorí z prípadných následných výpadkov elektriny mienia obviniť Ukrajinu, poznamenala agentúra Reuters. Ukrajinskí predstavitelia tiež uvádzajú, že ruské sily využívajú atómovú elektráreň ako krytie, zatiaľ čo bombardujú neďaleké ukrajinské mestá. Moskva naopak viní z útokov ukrajinské sily.

Generálny tajomník OSN António Guterres pred niekoľkými dňami vyzval na vytvorenie demilitarizovanej zóny okolo elektrárne, Rusko to ale odmietlo. Bezpečný chod Záporožskej jadrovej elektrárne dnes podľa agentúry Interfax s Guterresom telefonicky prerokoval ruský minister obrany Sergej Šojgu. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová potom podľa Reuters ubezpečovala, že Rusko "urobí všetko nevyhnutné", aby umožnilo odborníkom MAAE návštevu zariadenia.

Šéf OSN António Guterres
Zobraziť galériu (6)
Šéf OSN António Guterres  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar, File)

Rusko považuje misiu MAAE do Záporožskej elektrárne cez Kyjev za príliš riskantnú

Inšpekčná cesta delegácie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) do Záporožskej jadrovej elektrárne nesmie viesť cez Kyjev, lebo by členov misie vystavila nebezpečenstvu pri prechode frontovej línie. Podľa agentúry TASS to dnes uviedol popredný ruský diplomat Igor Višneveckij. Od elektrárne je v posledných dňoch hlásené ostreľovanie, z ktorého sa vzájomne obviňujú Ukrajina aj Rusko. MAAE varovala pred možnou katastrofou.

Podľa Višneveckého, ktorý je zástupcom riaditeľa odboru pre nešírenie a kontrolu zbraní na ruskom ministerstve zahraničia, by návšteva pre delegátov MAAE predstavovala "obrovské riziko" vzhľadom na možné "provokácie" zo strany ukrajinskej armády. "Keby delegácia MAAE prešla cez frontovú líniu, mohlo by sa stať čokoľvek," povedal ruský diplomat s tým, že Rusko navrhlo pre delegátov bezpečnú trasu cesty.

Zo Záporožskej elektrárne hlásia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

Odmietol tiež návrh generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby okolo najväčšej európskej jadrovej elektrárne vznikla demilitarizovaná zóna. Podľa Višneveckého pre niečo také MAAE nemá mandát.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zabezpečilo ochranu elektrárne, a predišlo havárii v zariadení. Správanie ruskej strany v elektrárni označil za vydieranie. Zopakoval tiež svoju skoršiu požiadavku, aby medzinárodné spoločenstvo uvalilo sankcie na ruskú spoločnosť Rosatom a celý jadrový priemysel "teroristického štátu".

Viac o téme: RuskoVojna na UkrajineMAAEZáporožieVolodymyr ZelenskyjZáporožská jadrová elektráreň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu