Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MASÍVNY VÝBUCH v Arménsku! Na miestom trhu vybuchlo plynové potrubie: Hlásia šiestich mŕtvych

Výbuch na trhu Surmalu v Arménsku, Zobraziť galériu (7)
Výbuch na trhu Surmalu v Arménsku, (Zdroj: SITA/Vahram Baghdasaryan/Photolure via AP)

JEREVAN — Najmenej šesť obetí a desiatky zranených si vyžiadal mohutný výbuch a následný požiar, ktorý v nedeľu zachvátil trhovisko Surmalu v širšom centre arménskeho hlavného mesta Jerevan. V dôsledku explózie sa zrútila neďaleká budova, v troskách ktorej môže byť uväznených okolo 25 ľudí, informovala v nedeľu večer agentúra AFP s odvolaním sa na arménske ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Podľa miestnych médií citujúcich svedkov k výbuchu došlo na mieste, kde sa skladovala zábavná pyrotechnika. V dôsledku toho vybuchlo plynové potrubie. Úrady predpokladajú, že príčinou nešťastia bola neopatrná manipulácia s ohňom, píše agentúra DPA.

Videá zverejnené na sociálnych sieťach zachytávajú hustý stĺp čierneho dymu nad trhom, na ktorom býva v nedeľu veľký ruch, ako aj utekajúcich ľudí a sériu detonácií, zrejme zábavnej pyrotechniky. Požiar sa nepodarilo uhasiť ani po niekoľkých hodinách. Nad mestom sa šíril oblak dymu. Podľa ministerstva zdravotníctva zranenia utrpelo viac ako 60 ľudí vrátane detí. Niekoľko hodín po výbuchu dostala civilná ochrana viacero hlásení o bombách, ktoré mali byť nastražené v jerevanskom metre, v parlamente a ďalších budovách.

Výbuch na trhu Surmalu v Arménsku,
Zobraziť galériu (7)
Výbuch na trhu Surmalu v Arménsku,  (Zdroj: SITA/Vahram Baghdasaryan/Photolure via AP)

Výbuch na trhu Surmalu v Arménsku,
Zobraziť galériu (7)
Výbuch na trhu Surmalu v Arménsku,  (Zdroj: SITA/Vahram Baghdasaryan/Photolure via AP)

Žiadne nálože sa však na uvedených miestach nenašli. Či tieto hlásenia súvisia s výbuchom na trhu, nie je známe. Arménsko, ktoré má približne tri milióny obyvateľov, sa stále spamätáva z vojny s Azerbajdžanom o oblasť Náhorného Karabachu v roku 2020, ktorá sa skončila jeho porážkou a následnou politickou krízou. DPA píše, že v tejto chudobnej krajine opakovane dochádza k porušovaniu základných bezpečnostných predpisov.

Viac o téme: TrhVýbuchArménskoSurmalu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu