Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Exkancelára Schrödera nevylúčia z SPD napriek väzbám na Putina

Gerhard Schröder
Gerhard Schröder (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitry Lovetsky, File)

HANNOVER - Neexistuje žiaden dôvod na vylúčenie bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera z radov Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) v súvislosti s jeho väzbami na šéfa Kremľa Vladimira Putina. Rozhodol o tom v pondelok arbitrážny výbor v severonemeckom meste Hannover, informovala DPA.

Schröder podľa stanoviska výboru svojím angažovaním sa v ruských štátnych spoločnostiach neporušil platné vnútrostranícke predpisy, a teda nie je dôvod na jeho napomenutie alebo vylúčenie. Voči tomuto rozhodnutiu je možné podať odvolanie do dvoch týždňov, spresňuje DPA.

Návrh na vylúčenie bývalého predsedu strany podalo 17 rôznych miestnych organizácií strany. Arbitrážny výbor o celej záležitosti rozhodoval niekoľko týždňov, pričom samotný Schröder sa na pojednávaniach nezúčastňoval a neposlal na ne ani svojho právnika.

Exkancelár je dlhodobo kritizovaný

Niekdajší kancelár, ktorý tento úrad zastával v rokoch 1998-2005, je dlhodobo kritizovaný pre svoju angažovanosť v ruských štátnych spoločnostiach a pre úzke kontakty s Putinom. Po februárovej ruskej invázii na Ukrajinu Schröder čelil rastúcemu tlaku, aby sa od ruského prezidenta a jeho režimu dištancoval. V máji preto oznámil, že odíde z dozornej rady ruského energetického gigantu Rosnefť a odmietol aj nomináciu na miesto v dozornej rade ďalšej ruskej spoločnosti Gazprom.

Viac o téme: NemeckoVladimir PutinSPDVäzbyGerhard SchröderExkancelár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu