Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prímerie v Gaze malo neistý začiatok: Zatiaľ sa dodržiava, informujú izraelské médiá

Napätie v Gaze. Zobraziť galériu (3)
Napätie v Gaze. (Zdroj: SITA/(AP Photo/Fatima Shbair/Adel Hana)

JERUZALEM – Militanti zo skupiny Palestínsky islamský džihád (PIJ) odpálili rakety na mesto Sderot v južnom Izraeli a ďalšie obce pri hranici niekoľko minút po tom, ako v nedeľu večer vstúpilo do platnosti ich prímerie s Izraelom. Informujeme o tom na základe správ izraelských médií.

Spravodajský server The Times of Israel však v noci na pondelok uviedol, že prímerie napriek "neistému začiatku" zatiaľ zjavne trvá. Podľa správy strelu odpálenú z Gazy zachytil izraelský protiraketový systém Želená kupola. Server Ynetnews písal o viacerých raketách vystrelených z pásma Gazy niekoľko minút po začiatku prímeria.

Uviedol tiež, že len krátko pred dohodnutým termínom zastavenia bojov militanti odpáli ďalšie rakety na juhoizraelské mesto Beerševa a obce pri hranici s Gazou, pričom izraelská armáda reagovala úderom na sklady rakiet, odpaľovacie zariadenia a ďalšie ciele PIJ. Izraelská armáda v oznámení zverejnenom tri minúty po začiatku prímeria podľa agentúry AFP uviedla, že v reakcii na rakety vystrelené na izraelské územie "útočí na širokú škálu cieľov" PIJ. V následnom vyhlásení doplnila, že "posledné" údery vykonala o 23.25 h miestneho času (22.25 h SELČ). Predstavitelia Izraela a Palestínskeho islamského džihádu potvrdili, že prímerie sprostredkované Egyptom sa začína v nedeľu o 23.30 h miestneho času (22.30 h SELČ).

Napätie v Gaze.
Zobraziť galériu (3)
Napätie v Gaze.  (Zdroj: SITA/(AP Photo/Fatima Shbair/Adel Hana)

Ukončiť má trojdňový konflikt medzi Izraelom a militantmi z PIJ, ktorý je najhoršou eskaláciou bojov v pásme Gaze od 11-dňovej vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas z vlaňajšieho mája. Izrael od piatka podnikal intenzívne letecké a delostrelecké útoky na ciele PIJ v Gaze. Palestínski militanti medzitým vystrelili na Izrael takmer 1000 rakiet. "Situácia je stále veľmi krehká a všetky strany vyzývam, aby dodržiavali prímerie," uviedol vyslanec OSN pre Blízky východ Tor Wennesland v tvíte, v ktorom privítal prímerie, poďakoval Egyptu a prisľúbil pokračovať v snahe o naliehavé zníženie napätia.

Biden privítal prímerie v pásme Gazy

Americký prezident Joe Biden privítal v nedeľu prímerie medzi Izraelom a militantmi zo skupiny Palestínsky islamský džihád (PIJ), zamerané na ukončenie najnovšieho konfliktu v pásme Gazy. Všetky strany vyzval, aby ho dodržiavali, informovala agentúra AFP, od ktorej TASR správu prevzala. Biden vo vyhlásení uviedol, že Washington v uplynulých troch dňoch spolupracoval s predstaviteľmi židovského štátu, Palestínskej samosprávy a rôznych krajín v regióne s cieľom "podporiť rýchle vyriešenie tohto konfliktu".

Napätie v Gaze.
Zobraziť galériu (3)
Napätie v Gaze.  (Zdroj: SITA/(AP Photo/Fatima Shbair/Adel Hana)

"Zároveň vyzývame všetky strany, aby plne uplatňovali prímerie a zabezpečili prísun paliva a humanitárnych zásob do Gazy, keď boje utíchnu," apeloval šéf Bieleho domu. Vyjadril tiež ľútosť nad zraneniami a smrťou civilistov v pásme Gaze. "Správy o civilných obetiach v Gaze sú tragédiou, či ich spôsobili izraelské útoky na pozície Islamského džihádu, alebo desiatky rakiet Islamského džihádu, ktoré údajne dopadli (na zem) vnútri Gazy," uviedol Biden. Izraelská armáda od piatka podnikala intenzívne letecké a delostrelecké útoky na ciele PIJ v Gaze.

Palestínski militanti medzitým vystrelili na Izrael takmer 1000 rakiet. "Ako som jasne povedal na svojej nedávnej ceste do Izraela a Predjordánska, Izraelčania aj Palestínčania si zaslúžia žiť v bezpečí a rovnakej miere slobody, prosperity a demokracie," doplnil Biden, ktorý región navštívil minulý mesiac.

Viac o téme: Konflikt IzraelPalestínaGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu