Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Českom sa prehnala silná búrka: Popadali drôty vysokého napätia, museli uzavrieť diaľnicu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Prevádzka na diaľnici D1 je po piatkovom páde drôtov vysokého napätia na diaľnicu na 15. kilometri v oboch smeroch už obnovená. Dnes ráno to povedala policajná hovorkyňa Michaela Richterová. Na vozovku vedenia elektriny spadlo následkom búrky v piatok večer. Spôsobená škoda bude zhruba 20 miliónov korún. Došlo k deštrukcii piatich stožiarov veľmi vysokého napätia, povedala hovorkyňa ČEZ Soňa Holingerová.

Diaľnica bola uzavretá zhruba od piatkových 20:30. Podľa Richterovej sa prevádzku podarilo obnoviť dnes po 03:00 ráno. Drôty vysokého napätia spadli kvôli silnému vetru a dažďu. Energetici na miesto museli povolať ťažkú ​​techniku. Policajti odkláňali dopravu po obchádzkových trasách cez Jažlovice a Všechromy.

Českom sa prehnala silná
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB / Obec Hamuliakovo)

Silné búrky v piatok večer pripravili v stredných Čechách o dodávky elektriny 15-tisíc domácností, hlavne v okresoch Praha-východ a Benešov. Na vysokom napätí bolo šesť porúch, jedna z nich zastavila prevádzku na diaľnici D1. K dnešným 07:00 bolo podľa hovorkyne ČEZ Soni Holingerovej bez dodávok prúdu okolo 1300 domácností, z toho zhruba 200 na Benešovsku a 1100 v okrese Praha-východ. "K postupnému obnoveniu dodávok by malo dôjsť do 12:00," povedala. Energetici povedú elektrinu náhradnou trasou, poškodené stožiare budú nahradené novými, ktoré treba objednať. K ich nahradeniu na mieste tak podľa hovorkyne dôjde približne za pol roka.

Stredočeskí hasiči mali od piatkových 18:00 do dnešných 06:30 hlásených celkovo 77 udalostí, z toho v 44 prípadoch išlo o pomoc s odstraňovaním padlých stromov a v ôsmich prípadoch o ďalšiu technickú pomoc, ktorá súvisela s búrkou. Najviac udalostí bolo podľa hovorcu stredočeských hasičov Jána Sýkoru v okresoch Praha-východ a Benešov.

Viac o téme: StromyDiaľnicaČeskoBúrkaUzávierka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu