Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Utajený dokument OSN: Severná Kórea sa pripravuje na svoj prvý jadrový test od roku 2017

Severokórejský líder Kim Čong-un
Severokórejský líder Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

NEW YORK - Organizácia Spojených národov (OSN) v piatok upozornila, že Severná Kórea sa pripravuje na svoj v poradí siedmy jadrový test – prvý od roku 2017. V posledných mesiacoch totiž zaznamenala stavebné práce na podzemnom testovacom zariadení Pchunggje. Správu sme prevzali od agentúry DPA.

"Práce na testovacom zariadení Pchunggje dláždia cestu k ďalším jadrovým testom určeným na vývoj atómových zbraní," uvádza sa v utajenom dokumente OSN, časti ktorého boli sprístupnené pre DPA. Satelitné zábery oblasti, kde sa zariadenie Pchunggje nachádza, naznačujú, že KĽDR opravuje tamojšiu sieť tunelov a prestavuje časti objektu, ktoré boli zdemolované v roku 2018 počas rokovaní so Spojenými štátmi.

Severná Kórea varovala Spojené štáty

Podľa správy OSN Severná Kórea tiež zvýšila produkciu štiepneho materiálu vo svojom atómovom zariadení Jongbjon. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) pritom upozorňuje na aktivitu v okolí Pchunggje už od júna. Severná Kórea vo štvrtok varovala Spojené štáty, že nikdy nebude tolerovať ich kritiku svojho jadrového programu.

Kim Čong-un sa opakovane stretol s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom

Severná Kórea doposiaľ vykonala šesť jadrových skúšok. K ich zastaveniu došlo po neočakávanom zlepšení vzťahov medzi Washingtonom a Pchjongjangom. Severokórejský líder Kim Čong-un sa počas tohto obdobia opakovane stretol s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Viac o téme: Jadrový testOSNSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu