Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ukrajinský prezident mierne spochybnil dôležitosť prvej lode s obilím

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty)

CANBERRA/KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu mierne spochybnil dôležitosť prvej lodnej zásielky ukrajinského obilia od začiatku ruskej invázie. Táto zásielka podľa neho predstavuje len zlomok z úrody obilia, ktoré musí Kyjev predať, aby mohol zachrániť svoju ekonomiku.

VIDEO 160. deň vojny na Ukrajine

160. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Informuje o tom denník The Guardian. Zelenskyj sa takto vyjadril v online prejave k študentom 21 austrálskych univerzít na podujatí Austrálskej národnej univerzity v Canberre. Krátko predtým v tureckom Istanbule inšpektori z koordinačného centra dokončili kontrolu lode a následne jej umožnili pokračovať v plavbe.

Nákladná loď Razoni s 26.527 tonami ukrajinskej kukurice, sa plaví pod vlajkou Sierry Leone a smeruje do Libanonu. Z ukrajinskej Odesy vyplávala v pondelok ráno a v utorok večer dorazila k vstupe do Bosporskej úžiny. Predstavitelia Ukrajiny, Ruska, Turecka a OSN v Istanbule v stredu zisťovali, či jej náklad neporušuje dohodu zameranú na obnovenie vývozu ukrajinského obilia. Koncom júla ju za sprostredkovania Ankary a OSN dosiahli Kyjev s Moskvou.

Nákladná loď Razoni sa plaví cez Bosporský prieliv po kontrole inšpektorov z koordinačného centra v Istanbule
Zobraziť galériu (2)
Nákladná loď Razoni sa plaví cez Bosporský prieliv po kontrole inšpektorov z koordinačného centra v Istanbule  (Zdroj: TASR/AP Photo/Emrah Gurel)

Zelenskyj však prostredníctvom tlmočníka austrálskym študentom povedal, že bude potrebný dlhší čas, aby sa ukázalo, či dôjde aj k ďalším takými zásielkam obilia. "Len nedávno sa nám podarilo, vďaka partnerstvu s OSN a Tureckom, (vyplaviť) prvú loď so zásielkou obilia, no to je stále nič. Dúfame však, že ide o trend, ktorý bude pokračovať," povedal. Ukrajinský prezident dodal, že Kyjev musí vyviezť minimálne desať miliónov ton obilia, aby mohol znížiť rozpočtový deficit, ktorý sa mesačne pohybuje na úrovni päť miliárd dolárov.

Viac o téme: LoďObilieRuskoVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu