Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mexický exprezident je podozrivý z prania špinavých peňazí a ďalších činov

Pena Nieto Zobraziť galériu (2)
Pena Nieto (Zdroj: SITA/AP Photo/Dario Lopez-Mills, FIle)

MEXIKO - Mexická generálna prokuratúra v utorok oznámila, že vyšetruje bývalého prezidenta Enriqueho Peňu Nieta pre podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov vrátane nezákonného obohacovania a prania špinavých peňazí. Uviedla to agentúra AFP s tým, že sa tak stalo takmer mesiac po tom, ako jednotka finančnej polície pri ministerstve financií odhalila, že Peňa Nieto čelí vyšetrovaniu v súvislosti s medzinárodnými prevodmi peňazí vo výške viac ako milión dolárov.

Exprezident, ktorý bol vo funkcii v rokoch 2012 - 2018 a v súčasnosti žije v Madride, poprel akékoľvek pochybenie. Vo svojej reakcii na Twitteri exprezident vyjadril presvedčenie, že dostane možnosť vysvetliť pred príslušnými orgánmi všetky otázky týkajúce sa svojho majetku a preukázať, že bol nadobudnutý legálne. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador - ľavicový populista, ktorý v roku 2018 nahradil Peňu Nieta - opakovane odsúdil údajnú korupciu za vlády svojich predchodcov.

Pena Nieto
Zobraziť galériu (2)
Pena Nieto  (Zdroj: SITA/AP Photo/Dario Lopez-Mills, FIle)

Referendum, ktoré López Obrador minulý rok presadzoval a malo sa týkať prípadného trestného stíhania bývalých prezidentov, prilákalo k urnám nedostatočný počet voličov, takže nemohlo byť záväzné.

Viac o téme: ExprezidentMexikoPeňa Nieto Prianie špinavých peňazí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu