Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Počet obetí zemetrasenia na Filipínach sa zvýšil na päť: Zranilo sa viac ako 150 osôb

Škody po zemetrasení na Filipínach Zobraziť galériu (3)
Škody po zemetrasení na Filipínach (Zdroj: SITA/Bureau of Fire Protection via AP)

MANILA - Počet obetí stredajšieho zemetrasenia na severe Filipín sa zvýšil na päť a zranenia utrpelo viac ako 150 osôb, uviedli miestni predstavitelia. Zasiahnutú oblasť vo štvrtok navštívil filipínsky prezident Ferdinand Marcos. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Epicentrum zemetrasenia s magnitúdou 7,0 sa nachádzalo v severofilipínskej hornatej provincii Abra. V postihnutých oblastiach boli stovky budov po otrasoch poškodené alebo zničené, miestne cestné komunikácie zablokovali zosuvy pôdy a balvanov. V Abre, ktorá pocítila zemetrasenie v plnej sile, však boli celkové škody iba minimálne, uviedla miestna polícia.

Škody po zemetrasení na Filipínach
Zobraziť galériu (3)
Škody po zemetrasení na Filipínach  (Zdroj: SITA/Bureau of Fire Protection via AP)

Filipínsky prezident pricestoval vo štvrtok do mesta Bangued, metropoly provincie Abra, aby skontroloval škody po zemetrasení a prediskutoval situáciu s vládnymi a vojenskými predstaviteľmi. Filipínsky vulkanologický a seizmologický ústav zaznamenal po zemetrasení viac ako 800 následných otrasov, pričom 24 z nich bolo citeľných.

Škody po zemetrasení na Filipínach
Zobraziť galériu (3)
Škody po zemetrasení na Filipínach  (Zdroj: SITA/Bureau of Fire Protection via AP)

Podľa šéfa tohto ústavu Renata Soliduma by dotrasy mali pokračovať ešte niekoľko nasledujúcich týždňov. Filipíny zaznamenávajú zemetrasenia pomerne často pre svoju polohu na tichomorskom ohnivom kruhu – oblúku intenzívnej seizmickej aktivity, ktorý sa tiahne od Japonska cez juhovýchodnú Áziu a tichomorskú panvu. V roku 1990 si zemetrasenie s magnitúdou 7,7 na severe Filipín vyžiadalo viac ako 2000 obetí.

Viac o téme: ObeteZemetrasenie Filipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu