Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Do Talianska za posledný deň dorazila vyše tisícka migrantov: Päť mŕtvych tiel na palube

(Zdroj: Twitter/SOS MEDITERRANEE)

RÍM - K talianskym brehom za posledný deň dorazila cez Stredozemné more viac ako tisícka migrantov. Informovala o tom dnes agentúra AFP. Pobrežná stráž pomáhala napríklad rybárskej lodi pri Kalábrii, ktorá viezla vyše 600 utečencov. Na palube sa našlo päť mŕtvych tiel, uviedla agentúra ANSA.

Rybárska loď sa dostala do ťažkostí vo chvíli, keď plávala vo vzdialenosti asi 200 kilometrov od talianskych brehov. Zachrániť sa podarilo 674 osôb, z ktorých niektoré už v čase zásahu boli vo vode. Okrem člnov pobrežnej stráže pomáhalo aj námorníctvo a nórska obchodná loď, uviedla ANSA. Migranti boli prevezení do kalábrijských a sicílskych prístavov.

Bolo medzi nimi aj 57 mladistvých bez sprievodu

Loď Ocean Viking francúzskej mimovládnej organizácie SOS Méditerranée dnes pri Líbyi zachránila 87 cestujúcich z preplneného gumového člna. Bolo medzi nimi aj 57 mladistvých bez sprievodu, nikto na sebe nemal záchrannú vestu, uviedla organizácia na twitteri.

O deň skôr na Lampedus doplávalo 350 ľudí

Na ostrov Lampedusa v noci na dnes dorazilo 15 lodí s 522 migrantmi, uviedla ANSA. Lode, ktoré vyplávali z Líbye a Tuniska, mali na palube utečencov z Afganistanu, Pakistanu, Sudánu, Etiópie a Somálska. O deň skôr na Lampedus doplávalo 350 ľudí. Na ostrove funguje prijímacie stredisko pre migrantov, ktoré má kapacitu pre 300 osôb, na ostrove je ale teraz na 1200 novoprichádzajúcich migrantov.

Do Talianska tento rok pred Stredozemné more doplávalo vyše 34-tisíc migrantov

Ďalšie stovky migrantov pravdepodobne pristanú v Taliansku v najbližších dňoch - napríklad loď Sea-Watch 3 nemeckej humanitárnej organizácie teraz vezie 444 migrantov a čaká na to, či dostane povolenie zakotviť v niektorom prístave. Do Talianska tento rok pred Stredozemné more doplávalo vyše 34.000 migrantov, vlani to v rovnakom období bolo zhruba 25.500 ľudí, uvádza vo svojej štatistike talianske ministerstvo vnútra.

Viac o téme: LoďMŕtve teláMigrantiTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu