Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Expolicajta, ktorý je zodpovedný za smrť Georga Floyda, odsúdili na dva a pol roka za mrežami

Federálny súd odsúdil na dva a pol roka bývalého policajta Thomasa Lanea za podiel na smrti Afroameričana Georgea Floyda. Zobraziť galériu (3)
Federálny súd odsúdil na dva a pol roka bývalého policajta Thomasa Lanea za podiel na smrti Afroameričana Georgea Floyda. (Zdroj: SITA/Hennepin County Sheriff's Office via AP, file)

NEW YORK - Federálny súd odsúdil vo štvrtok na dva a pol roka bývalého policajta Thomasa Lanea za podiel na smrti Afroameričana Georgea Floyda. Jeho smrť v roku 2020 po zásahu polície vyvolala vlnu protestov a rasových nepokojov.

Lane bol už vo februári odsúdený za porušenie občianskych práv Floyda. Súd ho spolu s ďalšími dvoma bývalými kolegami Alexandrom Kuengom a Touom Thaom uznal za vinného z neposkytnutia pomoci Floydovi, ktorý v dôsledku neprimeraného policajného zásahu prišiel o život. Federálna prokuratúra žiadala pre Lanea, ktorý je beloch, vyše päťročný väzenský trest. Jeho právni zástupcovia žiadali oveľa miernejší trest na základe toho, že Lane navrhol prevrátiť Floyda na bok a pokúsil sa ho resuscitovať.

Na policajnej kombosnímke z 3. júna 2020 sú štyria policajti - zľava Derek Chauvin, J. Alexander Kueng, Thomas Lane a Tou Thao , ktorí zatýkali Afroameričana Georgea Floyda v Minneapolise.
Zobraziť galériu (3)
Na policajnej kombosnímke z 3. júna 2020 sú štyria policajti - zľava Derek Chauvin, J. Alexander Kueng, Thomas Lane a Tou Thao , ktorí zatýkali Afroameričana Georgea Floyda v Minneapolise.  (Zdroj: TASR/ AP )

Za Floydovu smrť z mája 2020 v meste Minneapolis v Minnesote bol už vlani v júni odsúdený na vyše 22 rokov väzenia policajt Derek Chauvin, ktorý mu takmer deväť minút kľačal na krku. Tento čin vyvolal v celých Spojených štátoch masové protesty proti rasovej nespravodlivosti a policajnej brutalite.

Viac o téme: PolicajtUSAGeorge FloydThomas Lane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu