Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AKTUÁLNE Taliansky prezident rozpustil parlament: Otvoril cestu predčasným parlamentným voľbám

Taliansky prezident Sergio Mattarella (uprostred) oznamuje, že podpísal dekrét o rozpustení parlamentu v Ríme Zobraziť galériu (2)
Taliansky prezident Sergio Mattarella (uprostred) oznamuje, že podpísal dekrét o rozpustení parlamentu v Ríme (Zdroj: TASR/AP Photo/Gregorio Borgia)

RÍM - Taliansky prezident Sergio Mattarella podpísal vo štvrtok dekrét o rozpustení parlamentu a po rezignácii premiéra Maria Draghiho tak otvoril cestu predčasným parlamentným voľbám.

 "K tomuto rozhodnutiu viedla súčasná politická situácia," skonštatoval Mattarella v krátkom televíznom vystúpení, z ktorého cituje agentúra AFP. Draghi sa rozhodol odstúpiť po tom, čo sa tri veľké strany vládnej koalície – Liga Mattea Salviniho, Forza Italia Silvia Berlusconiho a Hnutie piatich hviezd – v stredu v Senáte nezúčastnili na hlasovaní o dôvere Draghimu. Mattarella sa ešte v priebehu štvrtka stretne s predsedom Poslaneckej snemovne Robertom Ficom a predsedníčkou Senátu Elisabettou Casellatiovou, aby sa dohodli na konkrétnych krokoch pri rozpustení parlamentu, informovala agentúra ANSA.

Predčasné parlamentné voľby by sa mohli podľa agentúry ANSA konať 25. septembra. Tento dátum sa spomínal už predtým, avšak vznikli obavy z kolízie volieb so židovským Novým rokom, ktorý sa začína západom slnka 25. septembra. Židovská obec však vo štvrtok vyhlásila, že nemá problém s konaním volieb v tento deň. Podľa úradu prezidenta ostanú súčasní členovia vlády zatiaľ vykonávať svoju funkciu. K vládnej kríze v Taliansku došlo po tom, ako Hnutie piatich hviezd – jeden z politických subjektov v širokej vládnej koalícii – minulý štvrtok odmietlo podporiť vládu pri hlasovaní o dôvere, spojenom s vládnym balíkom opatrení na pomoc rodinám a podnikateľom v súvislosti s rastom cien energií. Draghi po tomto hlasovaní podal demisiu. Mattarella ju však vtedy neprijal a požiadal premiéra, aby sa ešte usiloval hľadať podporu v parlamente.

Predčasné parlamentné voľby sa budú konať 25. septembra

Rozhodla o tom vo štvrtok vláda, ktorá zasadla krátko po tom, čo prezident Sergio Mattarella podpísal výnos o rozpustení parlamentu. Na základe správy webu novín Corriere della Sera.Premiér Mario Draghi sa rozhodol vo štvrtok odstúpiť po tom, čo sa tri veľké strany vládnej koalície – Liga Mattea Salviniho, Forza Italia Silvia Berlusconiho a Hnutie piatich hviezd – v stredu v Senáte nezúčastnili na hlasovaní o dôvere Draghimu. Prvýkrát podal Draghi demisiu minulý týždeň, avšak vtedy ju Mattarella neprijal a poslal ho hľadať podporu do parlamentu.

Taliansky prezident Sergio Mattarella oznamuje, že podpísal dekrét o rozpustení parlamentu.
Zobraziť galériu (2)
Taliansky prezident Sergio Mattarella oznamuje, že podpísal dekrét o rozpustení parlamentu.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Gregorio Borgia)

Vládna kríza v Taliansku vznikla po tom, ako Hnutie piatich hviezd – jeden z politických subjektov v širokej vládnej koalícii – minulý štvrtok odmietlo podporiť vládu pri hlasovaní o dôvere, spojenom s vládnym balíkom opatrení na pomoc rodinám a podnikateľom v súvislosti s rastom cien energií.Ohľadne možného konania volieb 25. septembra predtým vznikli obavy z ich kolízie so židovským Novým rokom, ktorý sa začína západom slnka 25. septembra. Židovská obec však vo štvrtok vyhlásila, že nemá problém s usporiadaním volieb v tento deň.Riadne parlamentné voľby sa mali konať na budúci rok na jar.

Viac o téme: DekrétTalianskoSergio MattarellaParlamentRozpustil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu