Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS v Austrálii opäť plní nemocnice: Lekári žiadajú rúška v interiéroch

Koronavírus v Austrálii
Koronavírus v Austrálii (Zdroj: SITA/Bianca De Marchi/AAP Image via AP)

SYDNEY - V Austrálii naplno prepukla tretia vlna ochorenia COVID-19, spôsobená vysoko nákazlivými koronavírusovými subvariantami BA.4 a BA.5. Z údajov zverejnených v stredu vyplýva, že za uplynulý deň pribudlo 53.850 prípadov nákazy, čo je najviac za dva posledné mesiace, informuje agentúra Reuters. Za ostatných sedem dní bolo zaznamenaných viac ako 300.000 prípadov nákazy, úrady však odhadujú, že skutočný počet nakazených môže byť dvojnásobný.

Covidoví pacienti začali opäť zapĺňať aj nemocnice. V súčasnosti je podľa oficiálnych údajov hospitalizovaných približne 5350 Austrálčanov, čo je blízko rekordu 5390 hospitalizovaných zaznamenaného v januári počas vlny vyvolanej subvariantom BA.1. Počty pacientov v štátoch Queensland, Tasmánia a Západná Austrália sú dokonca najvyššie od začiatku pandémie.

Chorí alebo v izolácii sú tiež mnohí zdravotníci pôsobiaci v prvej línii, čo ešte viac zaťažuje austrálske zdravotníctvo. Úrady preto opäť vyzvali zamestnávateľov, aby umožnili zamestnancom pracovať z domu. Odporúčajú tiež ľuďom nosiť ochranu dýchacích ciest v interiéri a aplikovať posilňovacie dávky vakcíny.

Obmedzenia zatiaľ neobnovujú

Premiér Anthony Albanese však zatiaľ odoláva tlaku na obnovenie opatrení na zamedzenie šírenia vírusu, vrátane zavedenia povinných rúšok v interiéri, hoci vyzval obyvateľov, aby ich nosili. Znovuzavedenie povinnosti nosenia rúšok vo vnútorných priestoroch žiada aj Združenie austrálskych lekárov.

V Austrálii dostalo dve dávky vakcíny doteraz 95 percent obyvateľov nad 16 rokov. Vďaka tomu sa podarilo udržať celkový počet nakazených tesne pod hranicou deväť miliónov a úmrtí na úrovni 10.884, čo je oveľa menej ako v mnohých iných krajinách, konštatuje Reuters. Tri alebo viac dávok vakcíny dostalo zatiaľ asi 71 percent Austrálčanov.

Viac o téme: AustráliaKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu