Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Bidenova podpora je na historickom minime: TOTO mu najviac vyčítajú americkí voliči!

Joe Biden Zobraziť galériu (3)
Joe Biden (Zdroj: TASR/AP Photo/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Čím ďalej, tým menej Američanov si myslí, že sa Joeovi Bidenovi darí dobre v Bielom dome. Jeho počínanie v úrade schvaľovalo v júli 38 percent Američanov, čo je najmenej od marca minulého roka, uviedol prieskum agentúry SSRS pre stanicu CNN. Opačného názoru potom bolo 62 percent respondentov, čo je najvyšší údaj od začiatku tohto vyšetrovania.

Američania prezidentovi vyčítajú, ako sa stavia k ekonomickým problémom a inflácii. Prieskum pre stanicu CNN potvrdil zistenia predchádzajúcich sondáží, že Bidenova obľuba klesá aj u demokratických voličov. V apríli si 86 percent z nich myslelo, že si prezident počína v úrade dobre, v júli to bolo o trinásť percentuálnych bodov menej. Bidenova obľuba nerastie ani medzi voličmi Republikánskej strany či nezávislých kandidátov. Bidenovi klesá podpora aj u niektorých skupín, ktoré tradične volia demokratov. Medzi Afroameričanmi a Hispáncami sa podpora prezidentovi od jari znížila o deväť percentuálnych bodov na 45 percent.

Veľké obavy z rastu životných nákladov

Zvyšuje sa tiež podiel respondentov, ktorí si myslia, že situácia v USA je zlá. Tohto názoru bolo bezmála osem respondentov z desiatich, čo je najviac od príchodu Bidena do Bieleho domu. Zhruba rovnaký podiel respondentov zdieľa názor, že Spojené štáty vedie zle z hľadiska hospodárstva. Na čelo obáv, ktoré majú Američania, sa dostal rast životných nákladov, ktorého sa obávajú tri štvrtiny respondentov.

Americký prezident Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
Americký prezident Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Ekonomika je oblasťou, kde Bidena americkí voliči ocenili najhoršie. Traja voliči z desiatich schvaľujú jeho počínanie v hospodárstve a iba každý štvrtý volič si myslí, že Biden správne čelí inflácii. Opačného názoru bolo 75 percent respondentov. Bidenovu politiku voči Ukrajine schvaľuje 46 percent, čo je v súvislosti s celkovým hodnotením pre amerického prezidenta nadpriemerne pozitívny výsledok.

Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Viac o téme: PodporaVoličiUSAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu