Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poľsko požaduje od EÚ ďalšie prísnejšie sankcie voči Rusku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľsko požiadalo Európsku úniu, aby v súvislosti s vojnou na Ukrajine uvalila na Rusko prísnejšie sankcie, ktoré by sa vzťahovali na plyn, ropu, banky, služby, informačné technológie a pozemnú i námornú dopravu. TASR správu prevzala od agentúry PAP, ktorá o tom informovala v pondelok.

Poľský veľvyslanec pri EÚ Andrzej Sados predniesol požiadavky na piatkovom stretnutí veľvyslancov krajín EÚ, ktoré bolo zamerané na diskusiu o najnovších sankčných návrhoch Európskej komisie (EK).

Sankcie na dovoz ruského zlata a obmedzenie vývozu technológií

Nový sankčný balík okrem iného zakazuje dovoz ruského zlata a obmedzuje vývoz produktov pokročilých technológií do Ruska. Sados spochybnil zákaz dovozu zlata za to, že sa nevzťahoval na zlaté šperky. Vyzval tiež na embargo na ruský skvapalnený zemný plyn a produkty ľahko dostupné aj inde, ako sú oceľové polotovary, bitúmenové zmesi a nábytok, píše PAP.

Poľsko požaduje od EÚ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Poľský veľvyslanec pri EÚ tiež navrhol sankcie voči ruským vojenským spoločnostiam a propagandistickým agentúram a prísnejšie obmedzenia pre ruský energetický sektor, najmä ropovody a plynovody. Poľsko chce tiež prísnejšie finančné sankcie voči Moskve, predovšetkým vylúčenie ďalších ruských bánk z globálneho medzibankového platobného systému SWIFT.

Viac o téme: SprísnenieSankcieRuskoPoľskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu