Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bývalý vojak plánoval teroristický útok, teraz si v Nemecku si vypočul svoj trest

Franco Albrecht
Franco Albrecht (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst, file)

BERLÍN - Súd v Nemecku v piatok odsúdil na päť a pol ročné väzenie bývalého vojaka Franca Albrechta za zosnovanie teroristického útoku na vysokopostavených politikov, pričom sa vydával za sýrskeho utečenca. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Obžalovaný je vinný z prípravy závažného násilného činu ohrozujúceho samotný štát," povedal predsedajúci sudca Christoph Koller. Dlho odkladaný súdny proces znovu upriamil pozornosť na sympatie k neonacistom v nemeckej armáde a efektivitu bezpečnostných služieb v boji proti pravicovému extrémizmu. Annette Ramelsbergerová, reportérka novín Süddeutsche Zeitung, ešte pred verdiktom poznamenala, že v povojnovej histórii krajiny je príslušník nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr) po prvýkrát obvinený z plánovania teroristického útoku.

Albrecht bol na lavici obžalovaných pred hesenským vrchným krajinským súdom vo Frankfurte nad Mohanom od mája 2021. Medzi potenciálne ciele poručíka Bundeswehru patrili aj ministri, poslanci a prominentný židovský aktivista za ľudské práva. "Chcel vykonať útok s veľkým politickým dosahom," uviedla v záverečnej reči prokurátorka Karin Weingastová. Albrecht, 33-ročný otec troch detí, na súde vypovedal, že úrady oklamal v čase vrcholiaceho prílevu migrantov v rokoch 2015 až 2016, počas ktorého sa do Nemecka dostalo viac ako milión žiadateľov o azyl. Vydával sa za kresťanského predavača ovocia z Damasku menom David Benjamin. Použil tmavý mejkap a pred imigračnými úradmi sa 15 mesiacov vydával za utečenca bez peňazí, hoci nehovoril po arabsky. Tvrdil, že na to, aby úrady oklamal, arabčinu nepotreboval. Zatkli ho v roku 2017, keď sa pokúšal získať pištoľ z nacistickej éry, ktorú ukryl na záchode na medzinárodnom letisku vo Viedni.

Viac o téme: TerorizmusVojakNemeckoFranco Albrecht
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu