Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Expertka o slovenskom predsedníctve vo V4: Treba využiť Česko šéfujúce Rade EÚ! TOTO majú byť priority

Slovenský premiér Eduard Heger počas summitu predsedov vlád V4 Zobraziť galériu (3)
Slovenský premiér Eduard Heger počas summitu predsedov vlád V4 (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Laszlo Balogh))

PRAHA/BRATISLAVA - Expertka Alica Kizeková očakáva, že terajšie slovenské predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke pod mottom Budúcnosť Vyšehradu nebude len reflexiou nad úlohou V4, ale bude pokračovať v tradícii svojho minulého motta a zaslúži sa o dynamický Vyšehrad pre Európu.

VIDEO Postoj Maďarska k vojne na Ukrajine výrazne zužuje priestor pre kooperáciu krajín V4, uviedol Korčok

Postoj Maďarska k vojne na Ukrajine výrazne zužuje priestor pre kooperáciu krajín V4, uviedol Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slovenská odborníčka z Ústavu medzinárodných vzťahov (ÚMV) v Prahe podotkla, že dlhodobou prioritou je uchovať regionálnu stabilitu a dobré susedské vzťahy. "Nakoľko je teraz Česká republika predsedajúcou krajinou v Rade EÚ, tak by sa práve malo Slovensko pokúsiť posilniť stredoeurópsku dimenziu v rámci EÚ a priniesť konštruktívne a efektívne riešenia podporené susedskými dohodami," myslí si Kizeková.

Český minister financií otvára rokovanie ministrov financií členských štátov EÚ.
Zobraziť galériu (3)
Český minister financií otvára rokovanie ministrov financií členských štátov EÚ.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Slovensko by malo posilniť debaty v otázke členstva štátov západného Balkánu v EÚ

Veľkou témou počas predsedníctva bude budúcnosť Európskej únie a Európy. Práve v tejto otázke by podľa expertky mohlo Slovensko prispieť posilnením debát v otázke členstva štátov západného Balkánu a kandidatúr Ukrajiny a Moldavska. Ďalej upozornila, že prebiehajúca vojna na Ukrajine si vyžaduje silnú spoluprácu pri ochrane spoločných hraníc, policajnú spoluprácu a kontrolu migrácie.

Podľa Kizekovej je dôležitý aj boj s hybridnými hrozbami a dezinformáciami. "Tu by som vyzdvihla spoluprácu v rámci NATO, kde je čoraz viac nevyhnutné spolupracovať a koordinovať aktivity, ako aj nákup vojenskej techniky a spoločné výcviky," zdôraznila.

Prezidentka Zuzana Čaputová (v prednom rade prvá sprava) a lídri krajín členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) pózujú po oficiálnom privítaní na summite Severoatlantickej aliancie v Madride
Zobraziť galériu (3)
Prezidentka Zuzana Čaputová (v prednom rade prvá sprava) a lídri krajín členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) pózujú po oficiálnom privítaní na summite Severoatlantickej aliancie v Madride  (Zdroj: TASR/AP Photo/Bernat Armangue)

Prioritami by mali byť aj ekonomika či dopravná infraštruktúra

Za dôležité priority predsedníctva Kizeková považuje aj energetickú bezpečnosť, oživenie ekonomiky a zlepšenie dopravnej infraštruktúry. "Občania očakávajú rýchle riešenia práve v týchto oblastiach. Nemalo by sa zabudnúť na mladých ľudí a podporovať naďalej mobilitu a športové a kultúrne výmeny," dodala. Slovensko prebralo v poradí už šieste predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke od Maďarska 1. júla a potrvá do 30. júna 2023. Prioritami krajiny sú štyri tematické oblasti – prepojenia, ekonomika, udržateľnosť a ľudia.

Viac o téme: PredsedníctvoSlovenskoUkrajinaV4Expertka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu