Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Škandál na letnej párty nemeckej strany: Niekto podal ženám sedatíva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Na letnej párty Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) ktosi zrejme podal najmenej deviatim ženám sedatívne látky, ktoré zvyknú používať páchatelia sexuálnych trestných činov. Na večierku sa zúčastnil aj kancelár Olaf Scholz a viacerí poslanci SPD, informovala v sobotu agentúr AFP.

Berlínska polícia v tejto súvislosti vyšetruje podozrenie zo spôsobenia vážnej fyzickej ujmy, zatiaľ však nevie, kto za nezákonným konaním stál. "Nahnevalo ma, že k takémuto niečomu mohlo dôjsť na udalosti organizovanej SPD," uviedol pre denník Die Welt spolupredseda strany Lars Klingbeil, ktorý prisľúbil, že zodpovedné osoby budú zadržané a potrestané. Ako prvá podozrenie z podania omamnej látky nahlásila 21-ročná účastníčka párty, ktorá sa sťažovala na nevoľnosť a závraty, hoci pila len nealkoholické nápoje. Na druhý deň sa na priebeh večierka vôbec nepamätala a preto absolvovala lekárske vyšetrenia. 

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Žene odobrali vzorky krvi na toxikologické testy, ktorých výsledky ešte nie sú známe. Veľká párty SPD, ktorá sa tradične koná pred začiatkom letných politických prázdnin, sa uskutočnila v stredu večer v oblasti Berlína a zúčastnilo sa jej asi 1000 hostí. Išlo o vnútrostranícku akciu a vstup bol možný iba na pozvánky. Predstaviteľka SPD v sobotu uviedla, že s podozrením na podanie sedatív prišlo už deväť žien. Zároveň vyzvala prípadné ďalšie obete, aby sa prihlásili. 

"Prípad vyvolal veľké emócie," priznala šéfka poslaneckého klubu sociálnych demokratov v Bundestagu Katja Mastová, podľa ktorej je v celej záležitosti mnoho nejasností. SPD o prípade informovala všetkých účastníkov párty formou emailu. Berlínska polícia uviedla, že zatiaľ jej bolo v súvislosti s eventom SPD oficiálne nahlásených len päť prípadov možného podania uspávacích drog. Doposiaľ však neidentifikovala žiadneho podozrivého. Počas vlaňajšieho roka vyšetrovali v Berlíne 22 prípadov podania takýchto látok, skutočné čísla sú však zrejme oveľa vyššie. Sedatívne drogy, tzv. rape-drugs, často využívajú sexuálni násilníci, ktorí sa spoliehajú na to, že ich obete si následne nevedia vybaviť priebeh udalostí. 

Viac o téme: NemeckoBerlínSociálnodemokratická strana NemeckaLetná párty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu