Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Holandsku zatkli muža podozrivého v prípade vraždy reportéra De Vriesa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMSTERDAM - Holandské úrady zadržali v pondelok 27-ročného muža poľskej národnosti podozrivého zo zorganizovania vraždy známeho reportéra a investigatívneho novinára Petera R. de Vriesa.

Ako pripomína agentúra AFP, De Vriesa postrelili vlani 6. júla, a to z bezprostrednej blízkosti na ulici v centre Amsterdamu. Novinár zomrel o deväť dní neskôr na následky zranení. Jeho smrť vyvolala v Holandsku šok a smútok; tisíce ľudí stáli v rade, aby mu vzdali poslednú poctu v amsterdamskom divadle.      

Zadržaný, ktorého totožnosť nebola zverejnená, je podozrivý z "riadenia osôb, ktoré vraždu de Vriesa vykonali", uviedla prokuratúra vo vyhlásení. Ďalšie podrobnosti holandské úrady nezverejnili. Uviedli však, že pátranie po objednávateľovi vraždy a zisťovanie jej motívu pokračuje.

Motív útoku nie je známy

Pre vykonávateľov vraždy, 21-ročného Holanďana a poľského štátneho príslušníka, prokuratúra žiada doživotie. Rozsudky nad nimi budú vynesené 14. júla. Podľa prokuratúry boli títo dvaja podozriví zatknutí vlani necelú hodinu po streľbe v centre Amsterdamu. V aute, zastavenom na diaľnici neďaleko Haagu, bola aj zbraň, ktorou bol De Vries zastrelený. V aute sa nachádzal aj mobilný telefón, ktorý podľa prokuratúry obsahoval správy súvisiace s vraždou tohto 64-ročného novinára.

Motív útoku na novinára nie je známy. Existujú však náznaky, že súvisí s tým, že bol dôverníkom kľúčového svedka vo veľkom drogovom prípade.

Viac o téme: HolandskoPeter R. de Vries
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu