Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Streľba v Kodani si vyžiadala tri životy: Hlavného podozrivého poslal súd do liečebne

Streľba v nákupnom centre Zobraziť galériu (4)
Streľba v nákupnom centre (Zdroj: SITA/Olafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix via AP)

KODAŇ - Troch mŕtvych a rovnaký počet zranených, ktorí sú v kritickom stave, si vyžiadala nedeľňajšia streľba v nákupnom centre Field’s v dánskej metropole Kodaň zastrelili troch ľudí. Informoval o tom v noci na pondelok podľa dánskych médií šéf kodanskej polície Sören Thomassen.

Potvrdil, že po streľbe bola zatknutá podozrivá osoba, ide o 22-ročného občana Dánska. Pri zatknutí mal pri sebe zbraň a muníciu, polícia však preveruje, či nestrieľal z inej zbrane. Mladík je polícii známy, "ale len okrajovo", povedal Thomassen. O motíve činu je podľa neho priskoro hovoriť.

Streľba v Kodani si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Olafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix via AP)

Nič nenasvedčuje tomu, že by existovali ďalší páchatelia, polícia napriek tomu stále vyšetruje aj túto verziu. Takisto nevylučuje, že mohlo ísť o terorizmus. Polícia dostala hlásenie o streľbe okolo 17.30 h. Jeden zo svedkov televízii TV2 povedal, že strelec mal na sebe tmavé oblečenie a nebol maskovaný. Ďalší očitý svedok, uviedol, že muž vystrelil z dlhej zbrane.

Streľba v Kodani si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Olafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix via AP)

V blízkosti obchodného centra Field’s sa nachádza aj veľká viacúčelová hala Royal Arena. V nedeľu sa tam mal konať vypredaný koncert britského speváka Harryho Stylesa, no podľa médií bol zrušený. Niekoľko tisíc fanúšikov sa už nachádzalo v hale, no neskôr im oznámili, že koncert sa z bezpečnostných dôvodov neuskutoční.

Streľba v Kodani si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Olafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix via AP)

Streľba nesúvisela s terorizmom, páchateľ mal duševné problémy

Nedeľňajšia streľba v nákupnom centre v Kodani, ktorá si vyžiadala troch mŕtvych a štyroch zranených, zrejme nesúvisela s terorizmom. Oznámila to v pondelok dánska polícia, podľa ktorej páchateľ trpel psychickými problémami a svoje obete si vybral náhodne.

"Neexistujú indície – z doterajšieho priebehu vyšetrovania, v dokumentoch alebo vo výpovediach svedkov –, ktoré by poukazovali na to, že tento čin súvisí s terorizmom," povedal na pondelkovej tlačovej konferencii hlavný inšpektor kodanskej polície Sören Thomassen.

Útočník podľa neho začal strieľať do ľudí v nákupnom centre bez rozmyslu a zrejme nemal spolupáchateľa. "Podľa našej analýzy išlo o náhodné obete, ktorých výber nebol motivovaný pohlavím ani žiadnym iným kritériom," uviedol Thomassen. Podľa inšpektorových slov išlo o muža, ktorý bol v minulosti v starostlivosti odborníkov v oblasti psychiatrie. Bližšie informácie o tejto otázke však odmietol poskytnúť, rovnako ako o možnom motíve páchateľovho konania.

Súd poslal do psychiatrickej liečebne hlavného podozrivého zo streľby

Súd v Kodani v pondelok poslal do psychiatrickej liečebne 22-ročného muža, ktorý bol obvinený z toho, že v nedeľu v nákupnom centre zastrelil troch ľudí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestnu políciu. Kodanská polícia po dvojhodinovom vypočúvaní podozrivého na Twitteri napísala, že muž bude najmenej 24 dní vo väzbe na uzavretom psychiatrickom oddelení. Väzbu možno následne predĺžiť.

Viac o téme: DánskoObeteStreľbaZraneníNákupné centrum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu