Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ukrajinský boršč je ohrozeným dedičstvom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

KYJEV - Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zaradila v piatok ukrajinskú polievku boršč na zoznam kultúrneho dedičstva, ktoré si "vyžaduje naliehavú ochranu". Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Ukrajina považuje boršč – hustú výživnú polievku, ktorá sa  pripravuje z červenej repy – za svoje národné jedlo, hoci sa bežne konzumuje aj v Rusku, iných postsovietskych republikách i v Poľsku. Rozhodnutie umiestniť boršč na zoznam ohrozeného dedičstva urobilo UNESCO v zrýchlenom procese po ruskej invázii na Ukrajinu, berúc do úvahy "negatívny vplyv vojny na túto tradíciu".

Populárny boršč je v Rusku tradičnou a mimoriadne obľúbenou špecialitou
Zobraziť galériu (2)
Populárny boršč je v Rusku tradičnou a mimoriadne obľúbenou špecialitou  (Zdroj: wikipedia.org/Arria Belli)

"Ukrajinský boršč – národná verzia boršču, ktorý sa konzumuje vo viacerých krajinách regiónu – je neoddeliteľnou súčasťou života ukrajinskej rodiny a spoločnosti," uvádza orgán OSN. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová rozhodnutie UNESCO komentovala slovami, že v súčasnosti "všetko podlieha ukrajinizácii". Základom boršču, kapustovej polievky s mäsom a zeleninou, je vývar z kostí a mäsa (obvykle predného hovädzieho pre ruskú alebo ukrajinskú verziu boršču) a zmes opraženej zeleniny (červená repa, kapusta, zemiaky, mrkva, cibuľa).

Viac o téme: PolievkaUkrajinaUNESCOBoršč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu