Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Streľba v Osle nezastaví boj za rovnaké práva pre všetkých, tvrdí nórsky premiér

Nórsky premiér Jonas Gahr Store Zobraziť galériu (4)
Nórsky premiér Jonas Gahr Store (Zdroj: TASR/Heiko Junge/NTB via AP)

OSLO - Streľba v nórskej metropole Oslo, ktorá si v noci na sobotu vyžiadala životy dvoch osôb a 21 zranených, nebude dôvodom na ukončenie boja za rovnaké práva pre všetkých jednotlivcov žiť slobodný a bezpečný život.

Vyhlásil to v nedeľu nórsky premiér Jonas Gahr Störe, informuje agentúra Reuters. Störe v katedrále v Osle, kde sa v nedeľu konala bohoslužba za obete útoku, povedal, že tragický incident síce znemožnil uskutočnenie gay pridu, avšak nezastavil boj proti "diskriminácii, predsudkom a nenávisti".

Streľba v Osle nezastaví
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Javad Parsa/NTB Scanpix via AP)

Störe sa prihovoril aj priamo moslimskému obyvateľstvu Nórska, pričom zdôraznil, že sú súčasťou spoločnosti tejto severskej krajiny. Na bohoslužbe v katedrále, ktorá bola vyzdobená dúhovými vlajkami, bola prítomná aj korunná princezná Mette-Marit, ministri nórskej vlády či zástupcovia cirkvi. Predseda nórskej vlády spomenul tiež tisíce ľudí, ktorí v sobotu spontánne demonštrovali v uliciach Osla na podporu LGBT komunity, mávali dúhovými vlajkami a prišli položiť kvety na miesto streľby.

Krátko po streľbe bola v blízkosti miesta činu zadržaná podozrivá osoba
Zobraziť galériu (4)
Krátko po streľbe bola v blízkosti miesta činu zadržaná podozrivá osoba  (Zdroj: Profimedia)

Polícia v nedeľu po druhý raz od zadržania vypočula podozrivého muža, ktorým je 42-ročný nórsky občan iránskeho pôvodu. Polícia v sobotu informovala, že ide o zradikalizovaného islamistu, ktorý má tiež duševné problémy. V nasledujúcich dňoch bude vyhotovený aj psychiatrický posudok. Muž je podozrivý z vraždy, pokusu o vraždu a terorizmus. Nórska tajná služba PST streľby pred barmi v centre Osla vyšetruje ako "islamistický teroristický čin". Gay klub London Pub, ktorý bol hlavným terčom útoku, je obľúbeným miestom stretávania komunity LGBT už od roku 1979, píše agentúra DPA.

Streľba v Osle nezastaví
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Javad Parsa/NTB Scanpix via AP)

Viac o téme: StreľbaNórskoOsloJonas Gahr Störe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu