Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko podniklo útoky na tri výcvikové strediská ukrajinskej armády

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Koláž Topky.sk - SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov, Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

MOSKVA - Rusko v nedeľu oznámilo, že jeho jednotky zaútočili na tri vojenské výcvikové strediská na severnej a západnej Ukrajine – vrátane jedného, ktoré leží pri hraniciach s Poľskom. K týmto útokom došlo len niekoľko dní pred summitom organizácie NATO, ktorý sa bude v dňoch 28.–30. júna konať v španielskom Madride, všíma si agentúra AFP.

VIDEO Kyjev ráno čelil útoku, počuť bolo štyri explózie: Rakety zasiahli deväťpodlažnú obytnú budovu

Kyjev ráno čelil útoku, počuť bolo štyri explózie: Rakety zasiahli deväťpodlažnú obytnú budovu (Zdroj: Facebook/State Emergency Service of Ukraine, ДСНС України)

Údery sa uskutočnili vysokopresnými zbraňami ruských vzdušno-kozmických síl a raketami Kalibr, informoval hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Jedným z ich cieľov bolo vojenské výcvikové stredisko ukrajinskej armády v okrese Staryči vo Ľvovskej oblasti, približne 30 kilometrov od členského štátu NATO Poľska.

Ťažkými bojmi sužovaný Severodoneck
Zobraziť galériu (3)
Ťažkými bojmi sužovaný Severodoneck  (Zdroj: SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak)

Ďalšie dve zasiahnuté výcvikové strediská ležia v Žytomyrskej oblasti v strednej časti Ukrajiny a v Černihivskej oblasti na severe. Konašenkov však neuviedol, kedy a odkiaľ boli rakety, použité pri útokoch, vypálené. Kyjev síce v sobotu uviedol, že Rusko podniklo útoky z územia severného ukrajinského suseda Bieloruska, Moskva však tieto tvrdenia nekomentovala. Po útokoch na výcvikové strediská úplne stratilo bojovú schopnosť niekoľko ukrajinských vojenských brigád, takže plány na ich nasadenie v boji boli tým pádom zmarené, doplnil Konašenkov.

Rusko podniklo útoky na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/(AP Photo/Alexei Alexandrov)

Uvedené útoky majú byť upozornením, že Rusko je schopné zaútočiť na ktorúkoľvek časť Ukrajiny i napriek tomu, že veľká časť jeho operácií sa momentálne odohráva na ukrajinskom východe a juhu, domnieva sa AFP. Predstavitelia ukrajinského vedenia predtým informovali, že v nedeľu ráno sa uskutočnili ruské útoky na hlavné mesto Kyjev, Konašenkov sa však o nich vo svojom vyhlásení nezmienil.

Viac o téme: ArmádaVýcvikStrediskoútok RuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu