Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ruská armáda ostreľovala vojenskú základňu neďaleko poľských hraníc: Štyria ľudia utrpeli zranenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak)

KYJEV - Ruská armáda dnes ráno ostreľovala vojenskú základňu v ukrajinskom Javorive blízko poľskej hranice, štyria ľudia pri tom utrpeli zranenia. S odvolaním sa na ľvovského gubernátora o tom informovala agentúra Reuters. Ruské jednotky vypálili na Javoriv šesť striel, z ktorých štyri vojenskú základňu zasiahli.

VIDEO Odpaľovanie rakiet pri obrane Ukrajiny

Odpaľovanie rakiet pri obrane Ukrajiny (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Okrem Javorivu, ktorý leží asi 20 kilometrov od poľskej hranice, podľa hlásení ukrajinského generálneho štábu dnes skoré ráno pokračovali ruské jednotky aj v ostreľovaní dediny Desna v Černihivskej oblasti, kde je výcvikové stredisko ukrajinskej armády. Podľa štábu boli strely vypálené z územia Bieloruska, uviedla ruská verzia serveru BBC.

Z bieloruského územia ráno ostreľovala ruská armáda tiež vojenské základne v Žytomyrskej oblasti, kde jeden vojak zomrel a jeden bol zranený. V Dnepropetrovskej oblasti na východe Ukrajiny sa pod ruskou paľbou ocitli ráno dve obce, zranenia utrpela 60-ročná žena.

Boje pokračovali aj v Severodonecku

Boje stále pokračovali v piatok večer v niektorých oblastiach Severodonecku, informoval generálny štáb ukrajinskej armády. Dnes ráno ale štáb o bojoch v Severodonecku nemal správy a uviedol, že sa bojuje v jeho okolí. V piatok ukrajinské jednotky dostali rozkaz sa z takmer úplne zničeného mesta stiahnuť, aby zabránili ďalším stratám a preskupili sa.

Boje pri Severodonecku sa teraz sústredia na priľahlé mesto Lysyčansk, ktoré sa podľa piatkového oznámenia Moskvy podarilo ruským silám zablokovať z juhu. Agentúra Reuters dnes s odvolaním sa na proruského povstaleckého činiteľa uviedla, že potrvá ešte týždeň a pol, kým ruská armáda získa nad Lysyčanskom kontrolu. Sťahovanie zo Severodonecku podľa ukrajinskej strany neznamená prehru, keďže Moskve sa nepodaril plán na dobytie východného Donbasu do 9. mája.

Ťažkými bojmi sužovaný Severodoneck
Zobraziť galériu (3)
Ťažkými bojmi sužovaný Severodoneck  (Zdroj: SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak)

Britský premiér Johnson vyjadril obavy

Britské ministerstvo obrany dnes tiež uviedlo, že Rusko pravdepodobne tento mesiac stiahlo viacero generálov z kľúčových operatívnych pozícií. Britský premiér Boris Johnson potom vyjadril obavy, že pre ekonomické dôsledky, ktoré má vojna pre Európu, bude Ukrajina pod medzinárodným tlakom nútená uzavrieť mier s Ruskom za podmienok, ktoré pre ňu nebudú výhodné.

"Priveľa krajín hovorí, že toto je európska vojna, ktorá nie je potrebná... takže bude narastať tlak, ktorý možno donúti Ukrajincov k zlému mieru," povedal dnes Johnson novinárom v rwandskej metropole Kigali, kde sa zúčastňujú na summite britského spoločenstva.

Boris Johnson reční na univerzite v Blackpoole.
Zobraziť galériu (3)
Boris Johnson reční na univerzite v Blackpoole.  (Zdroj: TASR/Peter Byrne/Pool via AP)

Viac o téme: Vojenská základňaRuskoBoris JohnsonVojna na UkrajineSeverodoneck
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu