Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ženu, ktorú postihol na Malte neúplný potrat, odviezli na Malorku na interrupciu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Jay Weeldreyer via AP)

PALMA DE MALLORCA - Tehotná Američanka Andrea Prudenteová, ktorú na dovolenke na Malte postihol neúplný prirodzený potrat, letecky dopravili na španielsky ostrov Malorka a v tamojšej nemocnici jej už v piatok poskytovali lekársku starostlivosť. Vykonajú jej interrupciu s cieľom zabrániť infekcii. Na Malte totiž zákon zakazuje interrupciu a nepovoľuje ju za žiadnych okolností. Tlačovú agentúru Associated Press (AP) o tom informoval partner ženy Jay Weeldreyer.

Weeldreyer pre AP povedal, že lekári v Univerzitnej nemocnici Son Espases v hlavnom meste ostrova Palma de Mallorca už pripravujú jeho partnerku na zákrok, pri ktorom je odstránia zvyšok tkaniva plodu, pretože inak by infekcia mohla ohroziť život jeho partnerky. Americkú dvojicu z Malty na Malorku prepravili zdravotníckym evakuačným letom vo štvrtok večer.

Ženu, ktorú postihol na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Jay Weeldreyer via AP)

Ženu postihlo na dovolenke silné krvácanie 

Prudenteovú (38) postihlo na dovolenke na Malte 12. júna silné krvácanie, potom nasledovalo predčasné prasknutie amniónového vaku a oddelenie placenty, uviedol partner. Hoci tamojšia nemocnica pozorne sledovala prípadné príznaky infekcie, zariadenie nemohlo urobiť zákrok na dokončenie prirodzeného potratu, vysvetlil vo štvrtok Weeldreyer.

Malta zakazuje interrupcie z akýchkoľvek dôvodov

Malta je jedinou členskou krajinou Európskej únie, ktorá zakazuje interrupcie z akýchkoľvek dôvodov. Verejná nemocnica Mater Dei, kde bola Prudenteová hospitalizovaná, agentúre AP oznámila, že nemôže poskytnúť informácie o pacientke z dôvodu zákona o ochrane súkromia. Dvojica pochádza z mesta Issaquah v americkom štáte Washington, neďaleko Seattlu. Na Maltu pricestovali 5. júna a chceli tam tráviť dovolenku. Prudenteová začala krvácať a o týždeň ju hospitalizovali, spresnil jej partner. Dodal, že partnerka bola 16 týždňov tehotná, keď u nej nastalo krvácanie.

Podľa španielskeho zákona je interrupcia povolená na požiadanie do 14. týždňa tehotenstva a v prípade ohrozenia života či zdravia ženy až do 22. týždňa, pripomína AP. Nadácia pre práva žien na Malte podala minulý týždeň na súde sťažnosť, v ktorej požaduje legalizáciu interrupcií v tejto maličkej ostrovnej krajine v Stredozemnom mori.

Viac o téme: InterupciaMalorkaAndrea Prudenteová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu