Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rana pre práva žien! Najvyšší súd USA zrušil právo na interrupciu: Vatikán toto rozhodnutie privítal

Najvyšší súd USA ukončil ústavné právo na interrupciu Zobraziť galériu (3)
Najvyšší súd USA ukončil ústavné právo na interrupciu (Zdroj: TASR/AP)

WASHINGTON - Najvyšší súd Spojených štátov v piatok zrušil prelomové rozhodnutie v prípade "Roeová verzus Wade" z roku 1973, ktoré zakotvovalo právo ženy na interrupciu. Ide o jednu z najrozdeľujúcejších tém v americkom politickom živote. Informovali o tom agentúry AFP, AP a Reuters.

"Ústava USA nepriznáva právo na umelé prerušenie tehotenstva. Právomoc regulovať umelé prerušenie tehotenstva sa vracia ľuďom a ich voleným zástupcom," uviedol súd v rozsudku. Rozhodnutie bolo prijaté po hlasovaní v pomere šesť ku trom. Najvyšší súd USA podľa Reuters ovláda konzervatívna väčšina.

Najvyšší súd USA ukončil ústavné právo na interrupciu
Zobraziť galériu (3)
Najvyšší súd USA ukončil ústavné právo na interrupciu  (Zdroj: TASR/AP)

"Najvyšší súd dnes nielenže zvrátil takmer 50-ročný precedens, ale vydal najintenzívnejšie osobné rozhodnutie, aké môže niekto urobiť, do rúk politikov a ideológov, ktorí útočia na základné slobody miliónov Američanov," napísal na Twitteri bývalý americký prezident Barack Obama. Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová verdikt odsúdila ako "krutý". Naopak bývalý viceprezident USA, republikán Mike Pence rozsudok privítal.

"Dnes vyhral život. Zvrátením verdiktu v prípade Roeová verzus Wade dal Najvyšší súd USA americkému ľudu nový začiatok a ja chválim väčšinu sudcov za ich odvahu," uviedol na sociálnej sieti bývalý viceprezident, ktorý dlhodobo tvrdil, že USA zažívali krízu rodiny. Podľa nedávneho prieskumu spoločností Politico a Morning Consult bolo 53 percent voličov v USA proti zrušeniu rozsudku Roe vs. Wade.

Najvyšší súd USA ukončil ústavné právo na interrupciu
Zobraziť galériu (3)
Najvyšší súd USA ukončil ústavné právo na interrupciu  (Zdroj: TASR/AP)

Trump o verdikte Najvyššieho súdu: Boh urobil toto rozhodnutie

Bývalý prezident Spojených štátov, republikán Donald Trump v piatok ocenil rozhodnutie Najvyššieho súdu USA, ktorý zrušil takmer 50 rokov starý rozsudok v prípade "Roeová verzus Wade". Sudcovia rozhodnutím zrušili legálne vykonávanie interrupcií na federálnej úrovni. "Je to v súlade s ústavou. Právo (zakázať interrupcie) sa vrátilo tam, kde malo byť už dávno," povedal Trump pre stanicu Fox News, uviedla agentúra AFP.

Na otázku, či má Trump odkaz pre niektorého zo svojich priaznivcov, ktorý môže byť za vykonávanie interrupcií, exprezident uviedol, že toto je niečo, čo "v konečnom dôsledku bude fungovať pre každého". Na otázku, či si myslí, že ako bývalý šéf Bieleho domu zohral úlohu pri zvrátení kľúčového rozsudku tým, že vymenoval do Najvyššieho súdu USA troch konzervatívnych sudcov, Trump odpovedal, že "Boh urobil toto rozhodnutie".

Zrušenie práva na interrupciu je uvedením extrémnej ideológie do praxe

Rozhodnutie Najvyššieho súdu USA zrušiť federálne právo na interrupciu vracia Spojené štáty o 150 rokov do minulosti. Počas piatkového mimoriadneho televízneho vyhlásenia z Bieleho domu to uviedol americký prezident Joe Biden, informovali agentúra AFP a televízna stanica CNN. "Najvyšší súd USA dnes výslovne odňal americkým ženám ústavné právo. Neobmedzil ho. Jednoducho ho odobral. To sa ešte nikdy nestalo," vyhlásil Biden.

"Súd ako dôvod (zrušenia rozsudku Roeová verzus Wade) uviedol štátne zákony kriminalizujúce interrupcie, ktoré siahajú až do 19. storočia. Súd doslova vrátil Ameriku o 150 rokov späť," dodal šéf Bieleho domu. Podľa Bidena je najnovšieho rozhodnutie súdu "realizáciou extrémnej ideológie" a z jeho pohľadu ide o "tragickú chybu".

Sľúbil, že bude pokračovať v boji 

Prezident USA v prejave sľúbil, že bude pokračovať v boji za reprodukčné práva žien, a vyzval voličov, aby počas nadchádzajúcich volieb do Kongresu volili zákonodarcov, ktorí budú pracovať na uzákonení práva na umelé prerušenie tehotenstva. "Túto jeseň je Roeová verzus Wade na hlasovacom lístku," povedal Biden s odkazom na prelomové rozhodnutie z roku 1973, ktorým sa interrupcia stala legálnou na federálnej úrovni. Prezident USA ďalej vyzval občanov, ktorí plánujú proti piatkovému rozhodnutiu Najvyššieho súdu protestovať, aby sa demonštrácie zaobišli bez násilia.

Zrušenie práva na interrupciu je ranou pre práva žien v USA

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová označila piatkové rozhodnutie Najvyššieho súdu USA o zvrátení rozsudku v spore "Roeová verzus Wade" za veľkú prekážku po piatich desaťročiach ochrany sexuálnych a reprodukčných práv v Spojených štátoch. TASR prevzala informáciu od agentúry DPA.

Bacheletová povedala, že zrušenie federálneho práva na umelé prerušenie tehotenstva je "obrovská rana pre ľudské práva žien a rodovú rovnosť". Prístup k bezpečným a legálnym interrupciám je podľa jej slov pevne zakorenený v medzinárodnom práve. 

Vatikán privítal rozhodnutie Najvyššieho súdu USA zrušiť právo na interrupciu

Pápežská akadémia pre život v piatok privítala rozhodnutie Najvyššieho súdu Spojených štátov, ktorý zrušil federálne právo na interrupcie. Toto rozhodnutie podľa akadémie vyzvalo celý svet, aby o tejto záležitosti uvažoval. Správu sme prevzali z agentúry Reuters. Pápežská akadémia takisto vo svojom vyhlásení uviedla, že ochrana ľudského života nemôže byť obmedzená na práva jednotlivca, pretože život je záležitosť "širšieho spoločenského významu".

Viac o téme: InterupciaSúd USAústavné právo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu