Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Navaľnyj tvrdí, že o každom zo spoluväzňov by sa dala napísať kniha

Alexej Navaľnyj Zobraziť galériu (3)
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj vo štvrtok v statuse na sociálnej sieti Facebook informoval o podmienkach vo väzení v Melechove, kam ho previezli v polovici júna.

Po prevoze Navaľného zaradili do malej skupiny väzňov, pre akú sa vo väzení používa slovo "oddiel". Jeho oddiel je úplne izolovaný od zvyšku väznice. "Väzenie vo väzení s úplne šialeným a neznesiteľným režimom," napísal Navaľnyj. Spoluväzni sú "skôr vyrovnaní a priateľskí", konštatoval ďalej s tým, že pri vstupe do oddielu si pomyslel, že sú asi vrahovia. "A aj tak je. Skoro všetci sú (odsúdení) vrahovia," dodal.

Alexej Navaľnyj
Zobraziť galériu (3)
Alexej Navaľnyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin, File)

Navaľnyj má podľa vlastných slov so svojím deväťročným odňatím slobody najkratší trest. Dĺžka trestu spoluväzňov je v priemere 13 – 15 rokov, ale sú aj takí, čo si odsedia 19 či 20 rokov – to sú dvojnásobní vrahovia. Dodal, že preňho je "čistým bonusom", že o každom zo spoluväzňov by sa dala napísať kniha. "Každý má svoju drámu, tragédiu s obeťou, osobnú tragédiu. Ich osudy sa rozbili pre vášeň alebo preto, že sa ocitli v nesprávnom čase na nesprávnom mieste," napísal. Všetko je to podľa Navaľného "zaujímavé, ale aj desivé".

 

С кем я сижу? Много спрашивают об этом. У меня небольшая, изолированная группа (тут это называется “отряд”) зэков на...

Posted by Алексей Навальный on Thursday, June 23, 2022

Na základe skúseností z väzenia Navaľnyj preto svojich prívržencov vyzýva, aby radšej "nikoho nezabíjali". "Dlho sa potom sedí (vo väzení) a nemá to žiadny zmysel," zdôraznil. A poradil tiež: "Keď pijete (alkohol), držte sa ďalej od nožov." Navaľného previezli z väzenského tábora v Pokrove do väznice IK-6 v Melechove v polovici júna. Obe väznice sa nachádzajú vo Vladimirskej oblasti v európskej časti Ruska. Momentálne si odpykáva trest, ktorý nad ním súd vyniesol 22. marca na základe obvinení z podvodu a pohŕdania súdom. Moskovský mestský súd tento verdikt 24. mája potvrdil. Už týždeň po prevoze do Melechova Navaľnyj dostal pokarhanie od vedenia väznice, lebo "o pol šiestej ráno šiel na toaletu v tričku, nie vo väzenskej kombinéze". Navaľnyj pritom poznamenal, že takto oblečení sa chodia ráno umyť a oholiť aj všetci ostatní väzni.

Viac o téme: KnihaVäznicaAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu